fredag 29 april 2011

Är du en överlevare?

Har du vad som krävs för att överleva Hungerspelen? Testa dig i spelet som finns på Hungerspelens officiella hemsida.

PS.
Jag hade inte klarat mig...

Branden på Killebäckskolan

Den utställning om branden på Killebäckskolan som tidigare fanns i biblioteket finns nu sammanställd i en pärm. Fråga efter den i bibblan om du vill kika.

torsdag 28 april 2011

Lite nya böcker...

På "Nya-böcker-snurran" hittar du bl.a. dessa böcker just nu:


tisdag 26 april 2011

spökhistoria med mysfaktor

En av mina favoritböcker från förra året är Min osynlige vän skriven av Louise Arnold. I Min osynlige vän är spöken inte döda människor som vi vanligtvis tror oss veta, utan spöken är i allra högsta grad en egen art, (om än en osynlig sådan) precis som hundar är en art eller människan är en art. Och det finns olika sorters spöken som alla har sin speciella uppgift här i livet. Det finns Poltergeist som är experter på att gömma undan saker för människorna, Sorgebringare lever på att få folk att gråta och Skrikare är de där spökena som får håren att resa sig på armarna och kalla kårar att löpa längs med ryggraden bara för att nämna några exempel. Och så finns det ett spöke som heter Artur Grå. Artur Grå vet inte riktigt vad hans uppgift här i livet är och han är ohyggligt olycklig över detta. Just som Artur Grå sitter och är bedrövad och bekymrar sig över sin livskris så hör han (spöken har nämligen enormt bra hörsel) hur en pojke sitter och gråter. Pojken är Tom Golden som är nyinflyttad och som blir mobbad i sin nya skola. Artur Grå kommer på snilleblixten att han ska hjälpa Tom. Artur ska bli Toms osynlige vän och räddare i nöden! Sagt och gjort. Artur flyttar in under Toms säng och följer med honom i skolan. Han plockar bort lappar som elaka elever sätter på hans rygg och sitter med honom på lunchrasten så att Tom slipper känna sig så väldigt ensam. Men bekymren hopar sig för Tom när han en dag helt plötsligt upptäcker att han som enda människa kan se spöken!


Min osynlige vän är en spännande och rolig mysrysare. Gillar man Harry Potter så kommer man säkerligen att tycka om den här boken också. Under påsken har jag läst den fristående fortsättningen Sökes: Vilsna spöken (Läs mer om boken här). Den är minst lika mysig att läsa och jag blir på lika gott humör av den här boken som av Min osynliga vän.  Hög feel-good-faktor med andra ord.

tisdag 19 april 2011

Bli en mangafigur!

På bokbloggen Bokfreak såg jag att det just nu pågår en tävling där vinsten är att bli avtecknad och få vara med som mangafigur i Jo Salmsons fjärde bok i fantasyserien Häxfolket. Allt du behöver göra är att motivera varför just du skulle passa som mangaillustration! Här kan du läsa mer om tävlingen och hur du ska göra för att delta. Sista datum för att skicka in sin motivering är 31 maj och du som deltar får max vara 15 år.

måndag 18 april 2011

Vinnare!

Då var det klart! Vinnare i bibliotekets tipsrunda är:

Lovisa Lassen 9A
Carolina Magnusson 9F
Matilda Antman 8A

Stort GRATTIS till er! Kom in till bibblan efter påsklovet så får ni välja varsin bok som pris.

Tydligen så var det ganska kluriga frågor för ingen hade full pott, men vinnarna hade 13 rätt av 14. Bra jobbat! För de som är intresserad av att kika på den rätta tipsraden så kommer denna att finnas i biblioteket veckan efter påsklovet.

Människan i rymden







I år är det 50 år sedan den första människan sköts upp i rymden. Den 12 april 1961 gjorde den sovjetiske kosmonauten Jurij Gagarin en kort rymdresa och fascinerade en hel värld.


Att det blev just stridspiloten Gagarin som fick göra den riskfyllda resan berodde på att han var ganska kort. Rymdkapseln var alldeles för liten för att någon längre person skulle kunna sitta bekvämt.


Resan gick bra, Gagarin fick resa runt och berätta om sin rymdresa och John F Kennedy bestämde att innan årtiondet var slut skulle amerikanarna landsätta människor på månen.



Några böcker om rymden



Darlah - 172 timmar på månen av Johan Harstad: En skrämmande berättelser om tre ungdomar som får följa med på en resa till månen.



Den otroliga månresan av David Donahue: Eftersom vissa påstår att första månresan var bluff bestämmer sig en rymdintresserad kille sig för att ta reda på hur det egentligen gick till.



George och universums hemlighet av Lucy & Stephen Hawking: En bok som i äventyrsform berättar om galaxer, svarta hål mm skriven av den berömda vetenskapsmannen Stephen Hawking och hans dotter Lucy.








P-O

onsdag 13 april 2011

Världsbokdagen!

Idag firar vi världsbokdagen för fulla muggar här i biblioteket! Vill man ta chansen att vinna en bok eller något annat trevligt så ska man göra bibliotekets tipsrunda. Svara bara på frågorna som är uppsatta runt om i biblioteket och lämna in ifylld tävlingslapp med namn och klass så är du med i dragningen. Man kan delta i tävlingen tom fredag och därefter dras tre vinnare bland de som har svarat flest rätt. Vinnarna meddelas efter påsklovet.

Resten av veckan pågår dessutom en utställning i bibblan: Vilken är din favoritbok? Kolla in vilken bok rektorerna har liggandes på nattduksbordet eller vad P.O läser när han inte kan sova.

Har du en favoritbok eller favoritförfattare?

måndag 11 april 2011

Böcker från världens alla hörn...

...skyltar vi med i biblioteket den här veckan med anledning av världsbokdagen på onsdag.

fredag 8 april 2011

Special: kärnkraft

Senaste numret av tidningen Vetenskap & historia finns nu i bibblan. I det här numret har man avsatt flera sidor på en stor special om kärnkraft, allt från Tjernobyl till Fukushima.

Världsbokdagen

Nästa vecka är det Världsbokdagen! I biblioteket uppmärksammar vi detta genom att anordna en tipsrunda som kommer att handla om böcker och litteratur mm. De som deltar har chans att vinna fina priser!

Världsbokdagen firas varje år den 23 april. Men i år sammanfaller detta datum med påskafton och i Sverige har man bestämt att fira Världsbokdagen redan den 13 april. Det var UNESCO som 1995 tog beslut om att den 23 april skulle vara en dag då man uppmärksammar författare, böcker, all form av läsning samt värna om upphovsrätt och fri tillgång till information.

Firandet har sitt ursprung redan i 1400-talets Spanien då man denna dag firade skyddshelgonet Sankt Görans seger över draken. I början av 1900-talet började man även fira Fiesta del libro Español, den spanska bokens dag, genom att ge en bok till någon man tyckte om. I utbyte fick givaren en ros tillbaka.

Eftersom ett flertal kända författare är födda eller har avlidit den 23 april valde UNESCO just detta datum för firandet.

onsdag 6 april 2011

Imorgon när kriget kom som film

Hoppas ingen har missat att John Marsdens Imorgon när kriget kom har blivit film. Från början skulle filmen visas på SF, men sen visade det sig att SF inte trodde att det skulle bli någon publiksuccé (?) och man ångrade sig i sista stund. Men filmen har ändå Sverigepremiär nu på fredag (8/4). Den kommer dock inte att visas i Lund så om man vill se den får man åka in till biograf Spegeln i Malmö.

Biblioteksråd april

På dagens biblioteksråd pratade vi lite om hur vi ska fira Världsbokdagen nästa vecka. Vi kommer att anordna en tipsrunda i bilioteket och de som deltar har möjlighet att vinna fina priser! Under dagen kommer man också att ha möjlighet att göra sitt eget bokmärke och få det laminerat.

tisdag 5 april 2011

Rådslag

Imorgon är det dags för ett nytt Biblioteks- och It-råd. Rådet samlas kl 11.25 i Chillerummet för att prata om vad vi kan göra i bibblan för att fira den kommande världsbokdagen.

måndag 4 april 2011

Naruto

Se hit alla Manga-fans! Del 16 och 17 i serien om Naruto finns nu att låna i bibblan.