fredag 30 september 2011

Läsambassadör

Sverige har fått en läsambassadör för barn och ungas läsning. Det är författaren och illustratören Johan Unenge som under 2011-2013 ska sprida läslust och information om vikten av att läsa. Så här säger Unenge själv om böcker och läsning:
"Att läsa böcker är underhållning, vardagsflykt och kunskap. Läsning ger också större förståelse för andra människor och det behövs mer än någonsin idag"
Mer om Sveriges läsambassadör går att läsa på Kulturrådet och även i en artikel i Sydsvenskan.

Johan Unenge har bland annat skrivit Pontus 4 meter över marken, Astrid och hon, Liv och Mitt X-tra liv. Han har också illustrerat böckerna om Eva & Adam och Livet enligt Rosa. Alla dessa och några till kan du låna i Killebibblan.


onsdag 28 september 2011

Barnens rättigheter

Bilden hämtad från Unicefsverige på flickr.com
Måndagen den 3 oktober uppmärksammar Sverige Internationella barndagen. I Killebibblan uppmärksammar vi dagen redan nu genom att skylta med böcker som bl.a. handlar om barns rättigheter. Här kan du läsa mer om internationella barndagen och barnkonventionen.

tisdag 27 september 2011

Vill du vara med i Cirkeln-filmen?

Kolla då in Cirkeln-författaren Sara Bergmark Elfgrens blogg Glory box! Där skriver hon om att castingen till filmen precis ligger i startgroparna. Obs! Du måste vara minst 14 år.

torsdag 15 september 2011

Biblioteksråd september

Det var stor uppslutning till höstens första biblioteksråd. Jättekul att så många vill vara med!

Anna upplyste kort om att det krävs skärpning på att lämna tillbaka sina lånade böcker i tid. Detta eftersom det är andra som vill låna och läsa böckerna. Det är inte ok att ha en bok i flera månader när andra står i kö för att läsa en viss bok.

Den som är med i biblioteksrådet och som är intresserad av att bidra med boktips här på bloggen kan säga till Anna så fixar hon en inloggning.

Vi hann också med att prata lite om böcker och boktips. Anna bokpratade om Den dansande djävulen, Cirkeln och Förvandlad.

onsdag 14 september 2011

Gör omslaget till en ny bok!

Bilden hämtad från http://cirkoli.se/index.html
Har du nån gång funderat på vilken betydelse bokomslaget har för att den ska locka dig till att läsa en viss bok? Författaren Patrik Stigsson har skrivit fantasyromanen Cirkoli och nu behöver han din hjälp för att göra en omslagsbild till boken. Tävlingen arrangeras i samarbete med PUNKTmedis i Stockholm, men alla är välkomna att delta med sitt bidrag. Är du intresserad av att delta i tävlingen ska du klicka här!

Snart dags att se början på slutet av Twilightsagan.

http://www.aftonbladet.se/webbtv/noje/filmtrailers/article13619181.ab

måndag 12 september 2011

Vinn ett bokpaket!

En av många bokbloggar jag följer är Bokfreak. Just nu kan man tävla med Bokfreak och vinna ett paket innehållandes några av höstens härligaste ungdomsböcker. Det enda du behöver göra är att gilla Bokfreaks sida på Facebook så är du med i utlottningen!

Loggan hämtad från Bokfreak


fredag 9 september 2011

Inte bara tennis

Inte bara tennis av Peter Barlach handlar om John som går i 6:an. På fritiden hänger han med kompisar och spelar tennis. Förutom en egen TV så drömmer John om att en gång slå kompisen Simon i tennis. När han behöver nya skor lyckas John övertala sin mamma att köpa ett par svindyra Nikeskor som kommer att göra honom mycket snabbare på tennisbanan. John är överlycklig över sina skor tills han inser att de köpt en storlek för små. Istället för att bli bättre på tennis får John skavsår och ömma blodiga fötter som gör att han inte kan springa alls. I smyg letar han upp sina gamla slitna skor och gömmer de nya. Han vågar ju inte berätta för mamma att han inte kan använda de nya skorna, särskilt inte när de nu var så dyra.

En kväll när John är hos en kompis och spelar tv-spel ringer hans pappa och vill att John kommer hem genast. Pappan låter inte alls som vanligt och John försöker att inte tänka på vad som kan ha hänt medan han går den tio minuter långa vägen hem. Han förstår att något är fel men han hade inte kunnat föreställa sig det som pappan berättar för John. Johns mamma har varit med om en bilolycka och omkommit.

Peter Barlach skriver väldigt rakt och ärligt om hur det kan vara att förlora en förälder och hur man hanterar sorgen efter förlusten. Vardagen med skola, tennis och kompisar fortsätter. Först en dag i taget, men efter ett tag är vissa dagar nästan precis som vanligt igen. Men andra dagar räcker det med ett litet litet minnesfragment av modern för att John ska bryta ihop fullständigt. Och de där nya skorna känns som om det var hundra år sedan de köpte nu.

onsdag 7 september 2011

Skrivarkurs i Lund


Anette Eggert gav i våras ut
Kan vi inte bara låtsas som om ingenting har hänt?
Lunds stadsbibliotek ordnar med en skrivarkurs nu i höst. Kursen är till för de mellan 14-20 år som är intresserade av att skriva och som vill träffa andra som skriver. Författaren Anette Eggert kommer att hålla i kursen som hålls 6 tisdagar i rad mellan kl 17-19. Kursen drar igång den 20 september och är du intresserad ska du skicka ett mail till: bibl.ungagruppen@lund.se


Här kan du läsa mer om stadsbibliotekets program för unga.

tisdag 6 september 2011

Grattis Mårten!

Mårten Melin har tilldelats 2011 års Nils Holgersson-plakett för sin bok Som trolleri. Boken handlar om Mona som lär känna Mikael under en sommar. Det är något speciellt och väldigt lockande med Mikael och Mona skulle nästan kunna tänka sig att göra vad som helst för att få vara nära honom...

Priset delas årligen ut av Svensk biblioteksförening för bästa barn- och ungdomsbok och på Mårtens egen blogg kan du läsa mer om utnämningen.

PS. Boken finns att låna i Killebibblan.

Religion och livsåskådning

Ni som går i 9:an har fått tips på böcker att läsa som på ett eller annat sätt berör religion och/eller livsåskådningsfrågor. Här nedan följer en längre lista på böcker inom ämnet som går att låna i biblioteket. Några hann jag bokprata om, andra inte.


Abdel-Fattah, Ser mitt huvud tjockt ut den här?
Andersson, Bortom världen utanför
Asaad, Stjärnlösa nätter
Doherty, Kära ingen
Downham, Innan jag dör
Fredriksson, Simon och ekarna
Gaarder, Julmysteriet 
Gaarder, Sofies värld
Gaarder, Spelkortsmysteriet
Hoffman, Klostrets gåta
Hosseini, Tusen strålande solar
Kuijer, Boken om allting
Lindgren, Mio min Mio
Long, Döden finns liksom
Lowry, Den utvalde
Mazetti, Det är slut mellan Gud och mig
Mazetti, Det är slut mellan rödluvan och mig (fristående forts. på Det är slut mellan Gud och mig)
Rai, (o)planerat bröllop
Storck, Höra till
Teller, Intet
Unenge, Tro, hopp och burnout
Weiss, Som ett höstlöv i vinden
Yumoto, Vänner