måndag 28 januari 2013

NYTT på snurran!

Ett gäng nya böcker i bibblan nu! Bland annat den efterlängtade uppföljaren till "Matchad" som heter "Korsad".

Kika på snurran...

fredag 4 januari 2013

Skandinaviska sagoväsen i USA.

Förr i tiden ville man förklara saker som att skörden gick fel, boskap dog och att barn kunde vara ovanligt bråkiga med sådant som troll och bortbytingar. Många olika konstiga figurer hittades på för att man skulle kunna förstå olika händelser i naturen.

Amanda Hocking är en ung kvinna från Minnesota i USA som länge har skrivit berättelser och försökt att få dem utgivna. Hon fick hela tiden avslag på sina försök. När det inte gick så bestämde hon sig för att själv ge ut sin första bok på nätet och sälja den väldigt billigt. Det blev en jättesuccé och nu har hon inga problem  med att få ge ut sina böcker på vanliga bokförlag. Den första serien böcker var en vampyrhistoria och efter det har hon gett ut en serie som heter The Trylle trilogi och den har jag läst de första två böckerna av och tänkte berätta lite om.





När Wendy var 6 år beskyllde hennes mor henne för att vara ett monster som hade blivit utbytt mot moderns riktiga barn, en pojke. Mamman försöker döda henne men Wendys bror Matt räddar henne. Deras mamma hamnar på ett mentalsjukhus och barnen får flytta in i en värdfamilj.

När Wendy är 17 år börjar det hända konstiga saker. Hon har själv upptäckt att hon kan få andra att göra olika saker genom att med tanken befalla dem att göra det. En kille på skolan som heter Finn förföljer henne och en dag blir hon överfallen av några och då hjälper Finn henne att fly. De kommer så småningom till en stad som heter Förening. Det visar sig att hon är prinsessa i det här samhället och att hon har blivit bortbytt för att vara i säkerhet.

Det som är speciellt roligt med den här serien är att mycket är hämtat från den skandinaviska folktron, t.ex. bortbytingar, mänsklig som är beteckningen för det barn som byts ut mot Trylle-barnen, Ondarike, Markis osv. Det är en bok som handlar om att finna sig själv, det är romantik och om kampen mellan gott och ont.

Det finns en video på Youtube där Amanda Hocking förklarar hur de svenska orden ska uttalas.


torsdag 3 januari 2013

Science fiction

Här på Killebäckskolans bibliotek har vi, för att det ska bli lättare att hitta, plockat ut vissa genrer, t.ex. deckare, sport, fantasy och skräck. Just fantasy och skräck är väldigt populära. En typ av böcker som är svåra att riktigt placera i ett speciellt fack är science fiction, förkortas sf. Vad är science fiction? Man förknippar det ofta med Star Wars, Jag Robot m.m, det vill säga att det handlar om framtiden. Det behöver det inte göra eftersom science betyder vetenskap och fiction är en påhittad berättelse. Ibland kan science fiction och skräck blandas som till exempel Alienfilmerna.

Hungerspelen är en känd serie böcker som man kalla för science fiction. En annan sf-bok är The Host (Genom dina ögon) av Stephenie Meyer. Den handlar om en framtid då utomjordingar har kommit till Jorden och befolkar planeten genom att låta sina själar ta över människokroppar. Det händer en tjej som heter Melanie. Nu blir det inte riktigt som det är tänkt och Melanie får två personligheter som strider med varandra. Det är en bok som är mycket annorlunda mot Twilight-serien, den som Meyer är mest känd för.


En annan sf-bok som är väldigt bra är Darlah-172 timmar på månen av den norska författaren Johan Harstad. 40 år efter den första månlandningen bestämmer sig NASA för att skicka folk till månen igen. För att få uppmärksamhet och därmed få pengar till det hela bestämmer man sig för att skicka dit tre ungdomar och att de ska väljas ut genom ett lotteri. En av vinnarna är den norska flickan Mia, de två andra är en kille från framkrike och den japanska flickan Midori. Under Mias resa till USA händer mystiska saker och när de är framme får de veta att de ska resa med en kopia av raketen från 1969. Väl uppe på månen inträffar mycket skrämmande saker.


George och universums hemlighet skulle man kanske också kunna kalla för science fiction. Den är skriven av Stephen Hawking tillsammans med sin dotter Lucy. Stephen Hawking är en vetenskapsman som tidigt i sitt liv fick veta att han led av ALS och att han inte skulle leva så länge. Hur gör man om man får ett sådant besked? Ger upp? Det gjorde inte han och därför lever han än idag, 70 år gammal, och är idag en av de smartaste i världen. Boken handlar om pojken Georg som har en gris som rymmer. På jakt efter grisen träffar han en flicka som heter Annie. Hennes pappa är vetenskapsman och har en mycket speciell dator som heter Kosmos. Med hjälp av datorn kan man ge sig ut på rymdresor. George, som är väldigt intresserad av rymden får resa och se planeter, asteroider m.m. Resan är inte helt ofarlig för det finns en onda människor som vill åt Kosmos och skyr inga medel för att göra det.


Det var några sf-romaner som är skrivna för barn och ungdomar. Sedan finns det ju en del skrivna för vuxna men som ändå kan fungera bra att läsa trots att man inte är vuxen. En sådan är Douglas Adams böcker "Liftarens guide till galaxen". Det är en serie komiska böcker där den första heter "Liftarens guide till galaxen".

En annan är Jules Vernes bok "Från jorden till månen". Jules Verne levde på 1800-talet och brukar kallas för den första sf-författaren. Det som är speciellt roligt med den boken är att han kunde berätta om sådant som kom att hända 100 år senare när man gjorde riktiga månresor.