torsdag 30 maj 2013

NEMESIS

Äntligen har biblioteket fått 2 ex av sista delen i Starcrossed-serien om Helena!!! Kom in och reservera!

fredag 24 maj 2013

Moment 22 av Joseph Heller


Idag tipsas om en riktig modern klassiker!

Svensk pocketutgåva.
”Jag valde boken eftersom jag inte hade något att läsa och inte ville läsa en ungdomsbok om några tonåringar och kärlek. Enligt kritikerna är det en väldigt bra bok. Den är verkligen annorlunda från alla böcker som är populära och syns nuförtiden.
Huvudpersonen Yossarian är en stridspilot på en liten ö i medelhavet men vill åka hem från kriget. Det visar sig omöjligt på grund av alla regler som finns.
Den är annorlunda skriven och underhållande på ett konstigt sätt. Den är rolig men lite seg och tråkig på sina ställen. Det är liten text på sina ställen. Man kommer in i boken direkt om man är den typ som kommer in i den, eftersom resten av boken är i samma stil som början. Skulle rekommendera den till de personer som inte behöver en lättläst ungdomsbok för detta är mer en vuxenbok. Om man kommer in i den får man en bra upplevelse med intressanta karaktärer och man får något att skryta om för det tar tid att läsa den!”

Engelsk utgåva.
Tillägg om bokens handling och begreppet ”moment 22” (källa: wikipedia):
Moment 22 har blivit ett allmänt vedertaget uttryck som kan ha följande betydelser
  • I dagligt tal har uttrycket Moment 22 blivit till att vara ett cirkelresonemang. Det kommer från boken där uttrycket får sin mest utförliga förklaring. Scenen i fråga handlar om att det enda sättet att bli frikallad från militärtjänst är att vara galen. För att slippa militärtjänstgöringen måste man ansöka om detta. Ansökan antas emellertid bero på att man är livrädd och eftersom detta är en sund reaktion är man följaktligen inte galen. Det hela blir ett cirkelresonemang, som innebär att det är omöjligt att bli frikallad.

tisdag 21 maj 2013

Läshörnan tipsar om:

Mitt perfekta liv av Sarah Dessen

"Väldigt bra bok som handlar om en tjej som tycks ha ett perfekt liv men inte i själva verket har det. Det är framförallt en tjejbok som är lätt att komma in i. Ganska många sidor med långa kapitel. Jag valde den för att jag gillade framsidan och den verkade bra när man läste på baksidan.

En superbra bok som jag rekommenderar till tjejer!"

De utvalda av Christin Cashore

Dagens tips från Läshörnan: De utvalda!

"Det är en serie på tre böcker. Man kommer in i dem direkt. Mina absoluta favoritböcker, läs dem!"




Första boken Tankeläsaren är en succé som har sålts till 28 länder. Boken handlar om artonåriga Katsa som lever i en värld med sju kungadömen, där vissa ovanliga barn föds som så kallade "särlingar", med olikfärgade ögon. Dessa barn har en särskild gåva, och föräldrarna måste lämna sitt begåvade barn till landets kung. Katsas gåva är dödandets gåva, och hon har vuxit upp vid kungens hov och utnyttjas som torped. Hon skickas ut på uppdrag att hota eller döda kungens fiender. Allt förändras när hon möter den unge prins Po, som också är en särling med tankeläsandets gåva. Kärlek uppstår, och tillsammans ger de sig ut för att störta en ondskefull kung. De upptäcker också oanade sanningar om sig själva - har Katsa verkligen dödandets gåva eller är hennes talanger egentligen till för något annat?? Och hur ska de kunna störta en kung som har gåvan att kontrollera andra människor?

måndag 20 maj 2013

Blodrött tips från Läshörnan!

Dustland - Blodröd väg av Moira Young


"Boken handlar mest om Saba. Saba har en tvillingbror som heter Lugh och en syster som heter Emmi. En dag kommer sex stycken svartklädda ryttare och kidnappar Lugh. De dödar även deras far. Sabas mor dog när hon födde Emmi. Saba och Emmi rider iväg för att lämna av Emmi hos en dam som är deras närmsta granne. Sen ska Saba leta efter Lugh på egen hand. Men Emmi följer efter henne och de två åker en lång väg för att hitta honom. De stöter på fiender och vänner.
Svensk utgåva.
Jag älskade den här boken. Den är spännande men även lite humoristisk och romantisk. Den klassas som fantasy. Man kommer direkt in i handlingen och den blir aldrig långtråkig!"

Engelsk utgåva.




Engelsk utgåva, bok 2.

onsdag 15 maj 2013

Hemligheten av Sophie Mckenzie

Läshörnan tipsar idag om Hemligheten...
"Boken handlar om Lauren som är en tonårstej och bor i England. Hon visste att hon blivit adopterad men hon ville veta mer om sitt förflutna. Det var den där pusselbiten för Lauren som saknades. Hennes föräldrar vägrade berätta något om adoptionen och började med att bara kolla runt på nätet då hon får reda på en ledtråd och hon var tvungen att veta mer! Hon ger sig ut på de mest otroliga äventyren och kommer allt närmare svaret. Fast sanningen visar sig inte var alika enkel som att mamman och pappan adopterat henne utan det är mycket mer invecklat.

Jag tycker boken är mycket bra, man kommer in i den direkt och vill bara fortsätta läsa. Man får sig också en tankeställare om hur det kan vara att vara adoptionsbarn och att det faktiskt inte är så lätt. Dessutom så tänker man sig inte att det kan driva en till att göra så mycket och så hemska saker som hon gör. Detta endast för att få reda på sitt förflutna.

Bokens framsida lockade mig och dessutom baksidans text. Storyn med att det är adoption lockade mig mycket."

måndag 13 maj 2013

Huset vid vägens slut av Magnus Nordin

Dagens tips från Elevens Val Läshörnan!

"När jag läste boken fastnade jag direkt, boken inledde med en gammal spökhistoria om ett hus. Min syster tipsade mig om boken så jag tänkte att den kunde vara lagom till Halloween."

Från bokens baksida:
"Inte så långt härifrån, i närheten av Lugnet, finns ett gammalt hus. Ingen vet hur gamalt det är, men det har säkert stått där i över hundra år. Jag ska säga som det är: det är ett ondskefullt hus. Det känns i luften redan när man närmar sig. En fuktig kyla som tränger under skinnet. En skämd lukt som från något dött och ruttnat. Hela huset ropar ut en varning: Hit men inte längre...  Pierres historia liknar ingen annan av alla de spökhistorier som vi har hört. För det är en detalj som gör den emr trovärdig, emr skrämmande än alla andra. Lugnet. Det är en plats som vi känner till."

Boken i pocket.

Boken i kartonage.


onsdag 8 maj 2013

Läshörnans tips idag: Bilbo - En hobbits äventyr

"Jag fastnade direkt när jag börjat läsa. Jag tyckte filmen "The Hobbit" var otroligt bra, på det sättet blev jag inspirerad till att läsa boken också och den är minst lika bra som filmen, det finns fler detaljer i boken. Jag tycker den får en 8 eller 9 av 10"

Denna boken är början på sagan om ringen, dvs. föregångaren till J.R.R Tolkiens berömda trilogi om Härskarringen. Hoben Bilbo följer lite motvilligt med den store trollkarlen Gandalf i jakten på dvärgarnas guldskatt och de stöter på olika motgångar och faror på vägen....














Boken har ju nu även blivit film. Kika på trailern här:




tisdag 7 maj 2013

Läshörnans tips!

The Vampire Diaries av L.J.Smith
"Jag har sett tv-serien och länge velat läsa boken också. När jag väl läste boken fastnade jag direkt och kunde inte sluta läsa den. Även fast boken är väldigt annorlunda från serien är den minst lika bra!"

måndag 6 maj 2013

Jag, En

Dagens boktips från Elevens val Läshörnan:

Jag, En av David Levithan
Vad fick dig att välja boken?
"Det lät som en omväxlande bok med bra flyt. Den lät spännande, bra och framsidan såg intressant ut. Boken är spännande, lite deperimerande, lite enahanda men inte särskilt förutsägbar.

Skulle jag rekommendera den? Jovars. Man kom in i boken direkt"

Boken handlar om en person som varje dag vaknar i en ny kropp och lever som den personen en dag. Hen (man vet inte om det är en tjej eller kille) kallar sig för En och har fått lära sig att leva med en ny identitet varje dag. En "känner" av den lånade personens liv och kan därför smälta in utan att bli upptäckt av famij och vänner som någon annan. Varje dag ställs En inför nya situationer, nya relationer, nya sammanhang vilket gör det svårt att knyta an på ett djupare plan med någon. En dag vaknar En i en killes kropp och blir förälskad i killens tjej, Rhiannon. De har en underbar dag tillsammans och En gör allt för att sedan träffa henne, även om det blir i olika kroppar varje dag...Vad händer om Rhiannon får reda på hur det ligger till och kan kärleken då besvaras?

Jag älskade den här boken! Både idén, personskildringarna och handlingen kändes annorlunda och jag kunde inte sluta läsa när jag börjat! Författaren har med Jag, En  skrivit en fin bok om kärlek, sexualitet, identitet och levnadsöde på ett mycket tankeväckande sätt och jag kommer tipsa många om denna bok. Författaren David Levithan har dessutom skrivit många andra böcker som fått bra omdöme så ska genast ge mig på dessa... //Elina

torsdag 2 maj 2013

Läshörnan boktipsar!

Eleverna i elevens val Läshörnan kommer här på bloggen att en tid framöver bjuda på boktips! Först ut är ett boktips om boken Genom dina ögon av Stephenie Meyer, samma författare som till Twilight!

Vad lockade dig att läsa boken?
"Jag satt med datorn och bläddrade på Adlibris och de hade rea på The Host. Jag klickade på boken och läste vad den handlade om och jag blev intresserad, sedan stod det att den skulle bli film.

Boken är spännande, deprimerande, väldigt full med drama och det är mycet kärlek.

Jag skulle rekommendera denna boken starkt, om man gillar Hungerspelen, Twilight så gillar man The Host.

Kommer man in i boken direkt? Ja, hyfsat, ett kapitel måste man nog läsa först."


Såhär ser filmaffischen ut.
Se trailern på filmen!