måndag 29 september 2014

Virtual reality

VR, Virtual reality, är en genre som påminner om science fiction och dystopier. Nivå 13 av KG Johansson tillhör den genren. Det är böcker som handlar om när datorvärlden på något vis sammankopplas med det verkliga livet. Två andra sådan böcker är Spelets fångar av Bitte Havstad och Erebos av Ursula Poznanski.














Nivå 13 handlar om 13-årige Jim som älskar att spela dataspel. Det är ett sätt för honom att komma bort från de vardagliga problemen, pappan och mamman som kanske ska skiljas, den nye otrevlige mannen som träffar hans mamma, mobbaren Olle som då och då spöar upp Jim.

När det kommer  ett nytt virtual reality-spel vill han ha det. Han har testat det i en spelbutik och det visar sig att han är en av de bästa i Sverige. Det är jättedyrt men eftersom han är så bra får han ett av spelutvecklarna. Villkoret är att de får göra en film om Jim och hans omgivning.

Spelet är en vagga som påminner om en kista. I den halvligger man och spelar. När man spelar känner man som man är med i den världen där spelet pågår. De ska ta sig igenom 12 nivåer men Jim har fått en specialmodell som har 13 nivåer. Vad händer vid den 13 nivån?

Det är en spännande och ganska lättläst bok. Man får följa Jim i spelet, i skolan och i hemmet. Tänk om det är så att man blir fast i spelet och själv måste uppleva farorna och överlista dem för att få komma tillbaka till verkligheten.

Dataspel, mobbing, självförtroende, trots bara 168 sidor innehåller den mycket.

Bokattacker vecka 39

Avblatterieringsprocessen av Zulmir Becevic

En humoristisk bok om ett laddat ämne! I ett framtida Sverige har ett invandrarfientligt parti som kallar sig just Partiet, fått majoritet och styr landet. De inför nya regler och nya tankar tar fäste.

Vi får lära känna Alen vars pappa en gång för länge sedan tvingats fly från forna Jugoslavien men Alen är född i Sverige, är svensk medborgare, bara pratar svenska och ser sig själv som just svensk. En dag får han dock ett brev skickat till sig där han meddelas att han måste delta i en ”avblattefieringsprocess”… Partiet anser han måste bli mer försvenskad. Vad innebär det att vara svensk? Varför anses han inte vara svensk nog? För honom innebär detta att han varje dag måste gå hem till en man, Karl-Olof Lagerstierna, som ska lära honom hur man ska vara för att vara mer svensk. Här hamnar Alen i absurda och humoristiska situationer som t.ex. att han ska lära sig att spola i toalett och köa – saker som han så klart vet hur det fungerar!

Becevic uppmärksammar på ett humorostiskt sätt vad det kan innebära att höra till eller vara utanför och som läsare kommer man på sig själv att ifrågasätta de egna och andras värderingar! Den är dessutom väldigt aktuell läsning just nu med tanke på resultaten i senaste valet.

Glasbarnen av Kristina Ohlsson
Detta är en bok med mycket mystik, rys och stigande spänning!

Tolvåriga Billie och hennes mamma flyttar en sommar från Kristianstad och till ett gammalt blått trähus i åhus som Billie redan från början ogillar. Hon känner sig iakttagen och blir nervös i huset. Förra ägarna verkar dessutom ha flyttat i all hast för de har till och med lämnat kvar alla möblerna. Var tog familjen vägen?

Det blir ett märkligt sommarlov med oförklarliga händelser kopplade till huset. En taklampa gungar återkommande, saker flyttar på sig själv och plötsligt en kväll knackar det på fönstret på andra våningen. Det borde ju inte vara möjligt… Mamman hittar bortförklaringar och tror Billie hittar på så hon tar hjälp av bästisen Simona och nya vännen Aladdin som hjälper henne lägga den ena pussebiten efter den andra.

En riktigt bra bok som passar alla som gillar Ingelin Angerborns böcker.


fredag 19 september 2014

Bokattacker vecka 38

Skräcken på vinden av Anders Jacobsson
Här får vi möta 10-åriga Kip som har en stor familj med många syskon, en snurrig pappa och en mamma som bor i USA. Han har en bästa kompis som bor i samma hyreshus som heter Marjaneh. Hon och Kip har en hemlighet...det finns spöken på vinden! Det irriterande är att de ju vet att spöken inte finns så varför bor de på deras vind? De tänker kolla upp detta, men vågar de upp dit?

En helknasigt fnitterframkallande bok från en av författarna som har skrivit om Bert och Sune.
En sista ledtråd av Kristin Butcher
Eric och Chris håller på med geocaching som går ut på att man med hjälp av tilldelade koordinater hittar till en plats där något ligger gömt. En modern form av skattjakt. De två killarna hittar till en cash som leder dem på en lång, svår och stundtals farlig jakt på ytterligare cashar. Kan det vara så att de är en större belöning på spåren?

Bokattackerna hittills

Denna termin har jag varit trög med att lägga in titlarna för bokattackerna hittills. Därför kommer här en sammanfattning för de böcker jag varit ute i klasserna med! Ska sedan bli bättre på att lägga ut i samma vecka ni får attackerna!

20 över 7
Av Ewa Christina Johansson
Innan jag dör
Av Jenny Downham
(svensk utgåva)
Before I die
av Jenny Downham
(engelsk utgåva)
Boken Innan jag dör/Before I die finns även som film och då heter den "Before I die". Se trailern här:


Trolldomsakademien
- Eldhäxan

Av Peter Bergting
Jag minns inte
varför jag älskar dig

Av Gabrielle Zevin


Spår i sanden 
Av Nora Flygt och Torbjörn Flygt
Kallt som i graven
Av Robert Swindells
(svensk utgåva av Stone cold)
Stone cold 
Av Robert Swindells