torsdag 9 oktober 2014

Bokattacker vecka 41


Ingen är så söt som du av Siv Widerberg och Mats Andersson

Bästisarna Sofie och Emine berättar allt för varandra. Men en dag märker Emine att Sofie döljer något. När Emine frågar vad det är så vill Sofie inte berätta något utan börjar snart förändras. Hon slutar tvätta håret och byta kläder, vill inte prata med Sofie och drar sig undan och mår klart inte bra. Fortfarande berättar hon ingenting för Sofie. En dag hittar Emine Sofie på skolans toalett där hon säckat ihop gråtandes på golvet. Och hon börjar berätta… Att hon chattat i månader på nätet med en 16-årig kille som heter Per som verkade så speciell, som brydde sig och som hon blev kär i. Och som hon bestämde träff med fast som aldrig kom till träffen. Det gjorde däremot en äldre man som hävdade att han var Pers pappa och Sofie följde med honom. Det skulle hon inte gjort för det visar sig att det var han som utgett sig för att vara den 16-åriga Per och Sofie råkar illa ut...

En upprörande verklighetstrogen bok för både ungdomar och deras föräldrar! Boken avslutas med råd och användbara adresser. Mats Andersson arbetar som föreläsare kring farorna med att befinna sig på chattar och om nätpedofiler som kan befinna sig där.

Amargitrologin -Dömd  av Pascale Vallin Johansson
Detta är en äventyrsserie med fantasyinslag där tredje och avslutande delen kommer i mars 2015. Andra delen finns redan att låna och heter Flykt.

Boken handlar om Amir, Lo och Vidar som kommit som fosterbarn till gården Himmelsfrid. Gården är allt annat än himmelslik; barnen bevakas hela tiden och straffas så fort de gör minsta lilla fel. Där härskar fostermor Gunvor som verkar ogilla barnen från början bara för att deras mammor är dömda mördare. Barnen tror alla tre att deras mammor är oskyldigt dömda, och tillsammans tänker de ta reda på sanningen. Då måste de först rymma därifrån! Till sin hjälp upptäcker de att de har vars ett skyddsdjur…

onsdag 8 oktober 2014

Bokattacker vecka 40


Någons hjälte av Mårten Sandén
Viktor Stenmark går i sexan och vill inte synas och höras för mycket. Samtidigt vill han gärna visa upp sina trollkonster. Därför tackar han ja till att vara trollkarl på ett barnkalas. Till sin fasa upptäcker han att födelsedagsbarnet är lillasyster till supersnygga Lina Davidsson i 7D.  När han pratar med Lina efteråt märker han inte att hans väska har förväxlats med hans systers och plötsligt står han där iklädd syrrans silverdräkt hon brukar ha på sig när hon åker inlines...pinsamt!

När han sen rusar från kalaset, iklädd världens lustigaste silverdräkt och inlines så råkar han dessutom rädda en tjej som håller på att bli överfallen. På morgonen efter är den stora nyheten ute: en superhjälte har kommit till stan som räddar tjejer i nöd! Ska Viktor erkänna att det var han eller fortsätta vara hemlig?


Näthat Blues av Agnes Hammer

Julie är en populär, självsäker och framåt tjej som har många vänner. Hon har dessutom en underbar sångröst och är med i ett band som nu fått en spelning på en fest på skolan. Några dagar innan spelningen börjar hon få anonyma mail med tråkiga anklagelser och skällsord. Hon tar illa vid sig och undrar vem som mobbas så men försöker ignorera mailen. När någon sedan en dag startar en falsk facebooksida i hennes namn så brakar mobbingen loss på allvar då fler och fler ansluter sig till att mobba henne öppet. På kort tid blir Julie fullständigt nedbruten och osäker. Hon mår så dåligt, är inte sig själv och mobbingen övergår i direkta hot. Vem ligger bakom allt och varför?

Författaren ger läsaren en inblick i både den mobbade Julies tillvaro men även omgivningens syn på det hela. Man förstår var de som mobbar kommer från vilket inte är en ursäkt men en förklaring och det ger en nyanserad bild av situationen. En aktuell och mycket läsvärd bok!

onsdag 1 oktober 2014

Antirasistiska böcker i bibblan!

Nu har vi i biblioteket skyltat med ett urval av antirasistiska böcker. Läs, begrunda, få fördjupad kunskap och förståelse för andra människors känslor och livsöden.

100 antirasistiska böcker!

Litteraturmagazinet.se har sammanställt 100 antirasistiska titlar på olika böcker som handlar om tolerans och medmänsklighet.
Bild från Litteraturmagazinet.se