onsdag 25 mars 2015

Bokattack vecka 13 år 4-6

En hemlig vän av Katarina Genar
Denna bok handlar om Henrietta vars mamma och pappa skiljs åt och utan att fråga Henrietta så bestämmer mamma att de ska flytta till stan.  Henrietta har inga kompisar i den nya staden och är ensam. En dag när hon tappat bort sina nycklar får hon hjälp av granngubben Herr Wallgren som släpper in henne så att hon kan ringa mamma. Han är gammaldags men snäll tycker hon. Fast ibland verkar han lite frånvarande... Vaktmästaren har berättat att hon inte bör gunga på gungorna som finns på gården för de är inte säkra så när hon en dag ser en liten tjej gunga där rusar hon ut för att säga till henne att inte gunga. Då är flickan borta. Någon skickar sedan lappar till henne med avsändaren "en hemlig vän" och Henrietta känner sig dessutom iakttagen. Vem är det och vad kan Herr Wallgren känna till om den lilla flickan som syns på gården ibland?

En lite smårysmyslig bok som man slukar lätt! Boken finns inläst på Legimus som ljudbok.

Den finns i två olika utgåvor och framsidor:

 


Bokattacker vecka 13 år 7-9

ELIN under havet av Sofia Malmberg
Denna vecka bokpratar jag på skolan för eleverna i årskurs 7-9 om boken ELIN under havet som är Sofia Malmbergs grafiska roman om en liten tjej som blir utsatt för övergrepp och som sedan i fantasin kämpar mot demoner och monster för att hitta styrkan hon behöver att gå vidare och för att slutligen berätta för en vuxen. Elin lyckas komma ut på andra sidan, i en hoppfullare tillvaro efter att ha pratat med en vuxen om det som hänt.

Detta är en viktig berättelse och Malmberg gör det med kraftfulla bilder som ger läsaren en stark upplevelse. Läs gärna med en vän och diskutera tillsammans vad ni läst.

Kika gärna på webbsidan www.dagsattprataom.se  som stiftelsen allmänna barnhuset gjort som handlar om övergrepp på barn. På sidan har barn- och ungdomar anonymt delat med sig av sina erfarenheter och man kan läsa mer om var man kan vända sig om man behöver hjälp!




fredag 20 mars 2015

Bokattack vecka 12

Äventyrsveckan av Sofia Nordin
Amanda går i sexan men trivs inte speciellt bra eftersom hon inte har vänner. Inte nog med det, Philip i klassen retar henne hela tiden men lärarna ser inte att Philip mobbar. När klassen därför ska åka iväg på några dagars camping och forsränning så ser inte Amanda fram mot detta alls... När de sedan sitter i båtarna visar sig forsen vara starkare och vildare än förväntat och Amandas båt snurrar runt och hon hamnar i vattnet tillsammans med de andra från samma båt. Förtvivlat ser hon hur de andra åker iväg och försvinner medan hon till slut lyckas ta sig i land. Och upptäcker att Philip hamnat på samma ställe! De inser sbart att de måste samarbeta för att klara sig ensamma i skogen, lång bort från alla utan mat och värme. Det är inte så lätt när båda hatar varandra. Som tur är har Amanda varit med i scouterna och vet lite mer än Philip. Vågar de lita på varandra?  Boken finns som talbok.

I tomma luften av Harald Rosenlöv Eeg
Klaus går i nian men flyttar till ny skola eftersom hans mamma ska börja som den nya kuratorn där. Innan han ens hunnit börja i sin nya klass händer det otäcka saker. Han hör hur en man och yngre kille bråkar häftigt i en korridor i skolan och när han sedan följer efter den yngre så visar det sig vara en kille som heter Sturla. När Klaus i datorsalen försöker hälsa lite på Sturla så är han inte intresserad av att prata utan säger bara att "du ska inte vara kompis med mig". Dagen efter knackar det på Klaus dörr och utanför står Sturla med andan i halsen och frågar om han kan prata med den nya kuratorn, att det är hans "sista chans". När han förstår att hon inte är hemma springer han därifrån. Minuterna senare blir han påkörd av ett framrusande tåg och dör. På minnesstunden, när Klaus träffar sina klasskamrater för första gången, förstår han att Sturlas död kanske inte var en olyckshändelse. Ingen vill berätta om Sturla utan de verkar vara rädda för Klaus frågor och han blir varnad att sluta fråga mer. Vad har hänt? Vem är det som står i mörkret och iakttar Klaus hus ibland? Och när namnet Caulfield återkommer tror Klaus att någon har ett hårt, hotande grepp om eleverna på skolan, frågan är bara vem?

torsdag 19 mars 2015

Earth hour!

Årskurs 4 har koll på miljön och Earth Hour-har du? Vill du veta mer så kika på : WWF  (Världsnaturfonden)

fredag 13 mars 2015

Bokattacker vecka 11

HALF BAD, ondskans son av Sally Green. Boken har gjort succé över hela världen, översatt till mer än 45 språk och filmrättigheterna är sålda till Fox!

Nathan är son till en vit häxa men pappan är en svart häxa och magiker och inte vilken som helst utan den mest hatade, fruktade och ökända som finns. Nathan är alltså en "blandkod" och de vita förkastar honom på grund av detta och hans far. Nathan tvingas stå ut med att bli otäckt behandlad av både sin familj och häxrådet som begränsar honom allt mer. De enda ljuspunkterna är Nathans bror Arran och Annalise, den vita häxan som går i skola med Nathan. Tyvärr har häxrådet bestämt att de inte får tala med varandra... Häxrådet fruktar den kraft han bär på och dagen då han blir 17 och alla häxor får sina tre gåvor närmar sig.  De vita häxorna blir allt mer bestämda och fängslar till slut Nathan. Kan han fly? Tänker han söka efter sin far? Frågan är om han klarar detta och huruvida han är god eller ond? Vad är gott och ont egentligen? Nathan vet inte riktigt.

Försvunnen av Torsten Bengtsson
Adam och Olle är kompisar och spelar i samma fotbollslag. Under matcherna kommer ofta Adams pappa och hejar på vid sidan av planen. Fast inte på ett kul och produktivt sätt eftersom han tyvärr ofta kommer dit onykter och allt för ofta är otrevlig. Adam hävdar att han inte bryr sig men Olle märker att Adam inte mår bra. En dag har Olle och Adam stämt bioträff med två tjejkompisar men Adam dyker inte upp och inte ses de under helgen heller. Först någon dag senare anmäls han försvunnen och polisen börjar leta. Olle och tjejerna beslutar sig för att se om de kan hitta honom. Ju närmre Adam de kommer ju mer förstår de hur han har det hemma med en pappa som dricker och hur detta påverkar Adam. Men frågan är-vad har hänt honom?

onsdag 4 mars 2015

Bokattacker vecka 10

Black ice av Becca Fitzpatrick 
En isande triller om Britt och hennes kompis som ska ut och vandra men blir fast i en snöstorm. De tror de blir räddade när de hittar en stuga som verkar vara bebodd. Problemet är att de två killarna i stugan är på flykt undan polisen och inte tänker bli avslöjade. Britt och hennes kompis är genast i fara men kan de kanske lura de två brottslingarna? Bland de mest spännande jag läst på länge!
Se boktrailern:


Men finns ändå av Petter Lidbeck
När Bianca blir 11 år får hon reda på något som förändrar hennes liv: hon och kvinnorna på hennes sida i släkten kan göra sig osynliga! Men hennes mamma och mormor varnar henne för att berätta för någon. Det finns nämligen hänsynslösa och mäktiga människor som vill åt deras hemlighet. Bianca lovar att inte säga något men det visar sig vara svårt... Snart dras Bianca och hennes familj in i en politisk härva som leder ända till vita huset!

tisdag 3 mars 2015

Bokattacker vecka 9!

Juli av Tania Kjeldset. En sommar full av vänskap, att växa upp, bli osams, förälskelse och en berättelse om det svåra att ha en mamma som dricker alldeles för mycket. En stämningsfylld bok man minns långt efter pärmen åkt igen!

Smart för en dag KLOK av KG Johansson. Om det fanns en app du kunde fråga om vad som helst -hade du kunnat låta bli? Linus kunde inte det utan ställer många frågor om tjejer, skola och annat. Problemet är att det kostar. En hel del. Och vem är det egentligen som ger honom svaren?