torsdag 31 mars 2016

Vecka 13

Eftersom jag har så mycket att förbereda denna veckan så får ni vänta på nästa bokattack till vecka 14. Dock kan jag tipsa om att vi fått in många nya böcker och bland annat del 7 i Amulettserien! Först till kvarn...

tisdag 15 mars 2016

Bokattack vecka 11: Lär dig programmera!

Denna vecka får alla klasser samma bok på attacken:

Curly Bracket -Den gömda koden av Johan Wendt, Tor Moström och Peter BergtingDetta är något så ovanligt som en serieroman och faktabok på en gång! Genom att läsa denna har man chans att lära sig om programmering medan man lär känna Curly Bracket och hennes kamp i en dystopisk framtid som med datorer och koder är styrt av företaget Corpuratus. 

Curly Bracket ska precis göra slutproven för att kunna jobba med sitt drömjobb: som kodare på Corpuratus. Klarar man inte proven så får man inte heller bli kodare så hon måste vinna utmaningarna som ges henne. Tyvärr är det någon som saboterar och inte vill hon ska klara det…Tillsammans med en annan elev, Pascal, måste Curly göra sitt bästa för att överleva i en värld styrd av Corpuratus och inför varje utmaning använder hon sitt datalogiska tänkande för att lösa uppgifterna. Läsaren lär sig då samtidigt principerna för detta tänkande och förbereds till att själv börja koda olika programspråk. I slutet av boken finns en förklarande faktadel som man kan bläddra bak till för att se hur Curly har tänkt!

bokens hemsida har författarna skrivit att "Vi vill ge barn möjligheten att få de kunskaper de behöver i en digitaliserad nutid och framtid"och precis som man tar upp i bokens faktadel är det viktigare än någonsin att ha förståelse för programmeringens principer och att förstå strukturen bakom den teknik vi använder dagligen. I vissa länder som t.ex. England, Tyskland och Finland har man till och med ämnet programmering på schemat för det anses lika viktigt att kunna läsa, räkna och skriva! 

Kolla in en kort boktrailer på Curly Bracket:




torsdag 10 mars 2016

Bokattacker vecka 10

Vecka 9 hade jag inga attacker då andra aktiviteter tog upp tiden. Denna vecka har alla fått en attack dock och då fick årskurs 4-6 boken Mysteriet på Hester Hill av Kristina Ohlsson och årskurs 7-9 fick höra om boken Omänniskor av N. Johansson och K. Svensson. Båda böckerna har läskiga inslag men på olika vis.

Mysteriet på Hester Hill av Kristina Ohlsson har en otroligt tilltalande framsida och innehållet är lika bra som i hennes andra böcker. Syskonen Meg och Franks föräldrar ska skiljas och har inte skött det hela så snyggt. Meg och Frank är arga och ser inte direkt fram mot att de nu ska vara ett tag hos farbror Elliot i hans gigantiska hus på landet. Ett hus som är så stort att det har ett eget namn: Hester Hill. Det är ett hus med gamla anor och redan när syskonen kommer dit upplever de märkliga saker: bebisskrik på vinden, saker som faller ned och vem är den lilla fickan med flätan som de tycker sig se? De förstår efter ett tag att de är ämnade att lösa ett mysterium som tagit sin början för många, många år sedan och kanske krävs det en förflyttning i tid och rum för att lösa den familjehemlighet som ligger och gror...

Omänniskor av Nanna Johansson och Kristoffer Svensson överraskade mig! Jag kunde inte sluta läsa.  I Sverige och världen finns det i denna berättelse Omänniskor. Det är till synes vanliga människor men som kan förvandla sig till ett djur. Sigrid som vi får lära känna vet i början av boken inte att hon har förmågan men när hon i en trängd situation förvandlas till ett mäktigt lodjur förstår hon att hon inte är som andra. I ren panik googlar hon och hittar andra som gjort inlägg som verkar uppleva samma sak. Hon blir kontaktad av någon som säger att hon inte är ensam och att hon ska få hjälp. Snart har hon fått nya vänner, omännniskor, som hjälper henne kontrollera sitt lodjur och dessutom berättar att någon i deras närhet hotar att avslöja deras existens. Direkt blir hon innästlad i en farlig jakt på ett vildsvin som återkommande skadar och dödar i trakten. Sigrid tvingas lära sig snabbt och på samma gång som hon är i stor fara så förvånas hon av modet hon finner i sig själv. Det är svårt att släppa denna värld när boken tar slut-tur det kommer en del till!