fredag 24 februari 2017

Inomhusväder är läsväder!

Hoppas ni har ett gott lov alla!! Här på skolan njuter jag av snön, genom fönstret och med en bra bok!

onsdag 15 februari 2017

Veckan innan lovet!

Denna veckas bokattacker blev:

Brorsan är kung! av Jenny Jägerfeld. En underbart härlig skildring om Måns, stockholmskillen, som under några veckor ska bo i Malmö tillsammans med sin mamma som fått jobb där. Han har svårt att förstå skånskan men redan första dagen stöter han ihop med Mikkel som precis som Måns gillar att skejta. Snart blir de bästa vänner, som brushor och Måns tänker att han kanske hittat en bästa vän! En dag när Mikkel råkar kika i Måns pass så rasar allt. Det står att Måns heter Michelle och är en tjej? Mikkel undrar vad som händer, han känner att han ha blivit lurad och rusar rasande ifrån Måns och deras vänskap. Måns i sin tur vet ju att han egentligen är en kille, oavsett vad han föddes som och vad som står i passet. Varför ska det vara så svårt för andra att acceptera honom som han är?! Med rappt språk, trovärdiga karaktärer, mycket humor och lärdomar lägger jag denna boken till en av mina favoriter just nu!

Fjärilarnas stad av Ingrid Remvall. På bokens baksida står det "En thriller för unga vuxna fylld av konstgjorda människor, lyx och cyberkärlek"... Denna boken ger en intressant men dystopisk skildring av framtiden på jorden. I området Vegatropolis befinner sig Vega som bor utanför murarna, i de fattiga kvarteren. Hon tillhör "myrorna" som arbetar för den rikare, vackrare delen av befolkningen "fjärilarna"som är manipulerade och ändrade till perfektion. Myrorna får inte vistas i staden där fjärilarna bor, om de inte är där för att arbeta. En kväll smiter dock Vega och hennes väninna förbi murarna för att festa och då de lyckats göra sig iordning med rätt kläder, hår etc för att passera som fjäril så blir de inte upptäckta. Under kvällen träffar Vega Fenix och de blir genast intresserade av varandra, något som aldrig hänt om han vetat att Vega tillhörde myrorna. Samma kväll blir hon bortförd av vad hon tror är "aktivisterna" som vill störta uppdelningen som finns i samhället och de artificiella människor däri. När hon blir släppt och hon upptäcker att man satt ett chip, en spårsändare i henne så är frågan: vem tog henne och vad är hennes roll i det hela? Vilka krafter styr samhället egentligen?

fredag 10 februari 2017

And the winners are...

Vinnarna i Alla hjärtans dag -tävlingen är:

1:a pris till Anna H i 06F som var den enda som hade alla rätt och samtidigt helt rätt gissning på antalet geléhallon: 50 st! Priset är att få sitta vid det speciellt dukade bordet i matsalen på Alla hjärtans dag den 14 februari, tillsammans med fem av dina vänner.  Du får även en bok och så klart är burken med geléhallonen dina!

2:a pris går till Emilia A i 03B. Pris: En bok och påse med geléhallon.

3:e pris går till Linnea M i 01C. Pris: Ett magnetiskt bokmärke och påse med geléhallon.

GRATTIS till er och tack till alla 102 elever som tävlade.


onsdag 8 februari 2017

Inga bokattacker denna vecka...

...med schemabryt för utvecklingssamtal, tävling och en hel del inplanerade lektioner så flyttar jag fram veckans tänkta bokattacker till nästa vecka. Under tiden får ni tipset att kolla in de nya numren av tidningarna Goal och Robot som nu finns i bibblan!

tisdag 7 februari 2017

En hjärtlig tävling!


Tävla med biblioteket och matsalen till Alla hjärtans dag!

Svara på tre frågor samt en utslagsfråga som finns i biblioteket!

Vinnaren får godisburk med geléhjärtan, en bok och nöjet att sitta vid specialdukat bord den 14 februari på Alla hjärtans dag tillsammans med fem vänner. Pris utdelas även till 2:a och 3:e plats.

OBS! Endast en tävlingslapp per person. Tävlingen stänger klockan 12.00 på fredag. Vinnaren annonseras under fredagseftermiddagen på informationsskärmarna samt i biblioteket och på bloggen
LYCKA TILL!

fredag 3 februari 2017

Bokattacker vecka 5

Ok jag erkänner-det är inte ofta jag läser fotbollsböcker. Inte alls faktiskt... Men nu fick jag ett tips jag inte kunde motstå och döm om min förvåning när jag faktiskt kom på mig själv med att gilla fotbolls- och taktiksnacket!

Därför har ni i årskurs 7-8 denna vecka fått attack på boken Hög press av Jesper Tillberg! Tonårskillen Tom är fotbollstokig, speciellt när det gäller taktiken i spelet. Enligt honom själv är han som bäst när han spelar fotboll på TV-spel för med sin smarta taktik vinner han alltid! På den riktiga planen är han lite väl kaxig, speciellt när det kommer till att lägga sig i tränaren, Calles roll och upplägg på träningarna. De blir ofta oense om spelet och en dag bråkar de så att Tom skrikandes slutar laget. När nya grannarna visar sig vara Italienare och pappan en känd fotbollstränare så kanske allt kan ändras? Och att dottern Guiletta är fotbollstokig och trevlig gör ju inte saken sämre. Eller?

I årskurs 4-6 attackerade jag med en tänkvärd bok som heter George och är skriven av Alex Gino! George är i allas ögon en kille men för henne själv är det så tydligt att hon är tjej. Hon bara vet! Och eftersom ingen annan vet det så är det dagligen situationer som är svåra för George. Som den dagen när klassen ska sätta upp en pjäs i skolan och George, som älskar berättelsen och redan kan alla repliker, spontant säger till läraren att hon vill spela  rollen som Charlotte. Läraren skrattar bara åt George och säger att "...deeet går ju iiiinte, du är ju kille!". Man blir så arg på lärarens begränsade sätt att se på världen men George har en bra vän som förstår och tänker hjälpa henne som tur är.! När man läser denna bok är det så tydligt att vi alla är olika och att det ju är härligt! Vad viktigt det är att vi förstår det och hyllar olikheterna i alla människor. Denna boken får en att tänka till rejält och det är ju det böcker är till för-att ge en upplevelse som får läsaren att upptäcka nya saker och att växa? :)

Trevlig helg alla!