fredag 6 maj 2011

Abela

Abela är skriven av Berlie Doherty och är en allvarlig men ändå hoppfull berättelse. Abela och Rosa växer upp i två helt skilda världar. Abela lever i fattigdom i Tanzania och bor hos sin mormor efter att hela hennes familj; mamma, pappa och lillasyster, dött i AIDS. Abela tvingas skiljas från sin mormor och tryggheten i den lilla byn när hennes morbror lovar Abela en framtid i England. Men det är inte av välvilja som han tar med sig Abela, utan hans plan är att utnyttja Abela för att få uppehållstillstånd i England och Abelas liv förändras knappast till det bättre.

I England lever Rosa ett bekvämt medelklassliv med sin ensamstående mamma. När mamman berättar att hon vill adoptera ett barn och ge Rosa ett syskon sätter sig Rosa på tvären. Hon kan inte tänka sig att dela sin mamma med någon annan.

I boken får man som läsare möta två flickor men två helt skilda världar. I vartannat kapitel får man möta Abela och Rosa vars livsöden slutligen flätas samman i en mycket läsvärd berättelse som också är en stark och tänkvärd nutidsskildring. Trots att boken tar upp många allvarliga ämnen som fattigdom och HIV är Abela en bok som man i slutändan faktiskt blir glad av att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar