onsdag 25 januari 2012

Den jag var

Meg Rosoffs Den jag var utspelar sig i 1960-talets England och Hilary minns som gammal man tillbaka på sitt år på internatskolan Sankt Oswald.

Den 16-årige Hilary kommer till Sankt Oswalds, en skola som tar emot även de mest hopplösa fall, efter att ha blivit relegerad från två andra skolor. Eleverna styrs av skolans stränga regler och den underförstådda hierarkin eleverna sinsemellan. Hilary längtar efter frihet och smiter från sin klass under en löptur på stranden. Det är då han möter den jämnårige och föräldralöse Finn som bor i en liten fiskebod precis vid stranden.

Pojkarna är varandras motsatser men Finn har en enorm dragningskraft på Hilary. Hilary mer eller mindre dyrkar Finn och smiter iväg till fiskeboden så ofta han bara får möjlighet. Hilarys fascination av den tystlåtne och gåtfulle pojken gränsar till förälskelse och han försöker med alla medel imponera på den svårflörtade Finn. Men det oväntade inträffar och Finn visar sig vara någon helt annan än den Hilary tror sig ha lärt känna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar