fredag 9 mars 2012

Dystopier

Dystopier är berättelser som ofta handlar om en framtid då det har hänt någon sorts katastrof och där få överlevande får leva ett enkelt och svårt liv. Denna typ av litteratur brukar vända sig till en vuxen publik men nu har det kommit ut några sådana berättelser för ungdomar.

En bok med dystopiska drag är "Den gröna cirkeln" av Stefan Casta. Någon gång i framtiden har miljöförstörelsen gjort att vädret är väldigt extremt. En dagbok och några filmer hittas en dag och där berättas det om några ungdomar som har bildat en klubb som heter "Den gröna cirkeln". De brukar samlas på skolans altan och en dag när de sitter där startar ett väldigt oväder med ett regn som påminner om syndafloden. Altanen sliter sig och det flyter iväg. De kommer så småningom i land och har ingen aning om var de är. Där kommer de att göra skrämmande upptäckter.

En mycket spännande bok som får en att tänka efter om miljöförstöring och att man ska vara rädd om det man har.

En annan dystopi är Fienden av Charlie Higgson. Den tilldrar sig i London i en tid då ett virus har gjort människor till zombies. Endast de som är under 14 år har klarat sig. De som har klarat sig lever ett hårt liv där de riskerar att bli uppätna av de vuxna (zombizarna) och där de får leva av det som finns bland annat sopor och hundar. En samling barn har förskansat sig i ett varuhus och för en kamp för överlevande där de varje gång de måste ge sig ut efter mat riskeras att dödas. En dag kommer en pojke dit och berättar att det finns en annan samling barn som lever i Buckingham Palace, en skyddad plats där de kan äta sig mätt och leva ett ganska behagligt liv. Han får med sig varuhusbarnen dit men det visar sig att ledaren för slottsbarnen har planer som inte är så ädla.

Detta är en bok som kan vara ganska otäck med beskrivningar som ifall man har god fantasi kan skrämmas rejält av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar