onsdag 20 mars 2013

Böckerna om Polleke

Guus Kuijer är en holländsk författare som har skrivit fem böcker om Polleke. Vi får följa henne från hon är 11 år till hon blir 13. Hon lever tillsammans med sin mamma som har fått ihop det med Pollekes lärare. I början tycker hon det är skamligt men måste ändå så småningom vänja sig vid det.

Hennes pappa är narkoman men Polleke älskar honom och vill att han ska lägga in sig på behandlingshem för att kunna sluta knarka. Hon är kär i Mimon som är från Marocko men hans föräldrar har bestämt sig för att han ska ha en marockansk flicka.

Hennes farmor och farfar har en bondgård. Där träffar hon Tom, en kille som kör moped och röker. Han vill bli ihop med henne men hon vill bara ha Mimon. Livet för Polleke är inte så lätt men hon trivs tillsammans med gårdens kalv som hon har döpt till Polleke och så har hon fått en ny kompis som hon gillar, Consuelo från Mexiko.

Guus Kuijer fick förra året ALMA-priset, till Astrid Lindgrens minne. Jag tycker han skriver fint om ibland svåra ämnen, som missbruk och misshandel. Han beskriver väldigt bra hur Polleke upplever sin egen värld men också den ibland konstiga vuxna världen.

Böckerna är rätt tunna med en del bilder så de är ganska lätta att läsa. De är nog mest lämpliga för barn i klass 5 och 6 men det finns kanske de som är lite äldre som också tycker om att läsa dem.

Kuijer har också skrivit boken "Boken om allting". Den handlar om Thomas som ofta får stryk av sin pappa. Pappan slår också hans mamma. I huset bredvid bor en tant som påstås vara en häxa och är farlig. En dag när hunden som kallas den stora stjärtbitaren jagar Thomas hindrar tanten hunden från att anfalla Thomas. På så vis lär han känna tanten som visar sig vara en snäll och som flera gånger kommer att hjälpa honom.

En härlig berättelse som visar att man inte ska tro på alla rykten och hur illa det är att slå andra människor, speciellt barn, att det är svaga och rädda människor som använder våld.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar