tisdag 2 februari 2016

Bokattacker vecka 4


Denna vecka visade jag alla klasser den nyutkomna utgåvan av Harry Potter och De vises sten. En rikt illustrerad utgåva som ger en annan upplevelse än tidigare!

Årskurs 4-6 fick dessutom boken Önskestjärnan av Ingelin Angerborn. Även den i en ny utgåva! Boken har alltså varit utgiven innan med en lite barnsligare framsida. Nu är den mystiskt mörkblå och påminner mer om Angerborns böcker som kommit ut på senare tid.

Önskestjärnan handlar om Astrid som bråkat med sin bästa kompis och dessutom är riktigt trött på sina föräldrar som bara tjatar och tjatar. En kväll ser hon ett stjärnfall och i det ögonblicket önskar hon sig att hon var en hund för de är det aldrig någon som bråkar med och tjatar på! Stunden senare märker hon att hon kan springa fort. Jättefort... Kan hennes önskan ha gått i uppfyllelse?!

Årskurs 7-9 fick boken Fripassageraren av Christina Wahldén som handlar om syskonen Nell och Nick som lever ett rikt liv som barn till en rik affärsman. De har i familjen en betjänt som heter Noggs som är en bra vän till familjen. När deras far plötsligt hittas död oväntat så hopar sig frågorna! De finner ett brev som hävdar att deras mor fortfarande är i livet och bor i Afrika, trots att de trodde hon var död.

Polisen tror av olika anledningar att någon i familjen kan ha med pappans död att göra så i sällskap med betjänten Nogg flyr de mot Afrika för att söka svar på hur det ligger till med deras mor. Det blir ett ovanligt fartfyllt äventyr!

De reser med båt, mekaniska hästar, flygande mattor, elefanter, luftskepp och till sist ubåt. Under resans gång tycks de vara förföljda, är det av den mystiska fripassageraren? Vem är det? En ingrediens som ger boken en extra guldkant är olika uppdykanden av riktiga karaktärer från historien, karaktärer och händelser från filmer eller andra böcker.

Boken tillhör genren Steampunk, en spännande genre som kombinerar förr och nu. Läs mer här på Ne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar