tisdag 15 mars 2016

Bokattack vecka 11: Lär dig programmera!

Denna vecka får alla klasser samma bok på attacken:

Curly Bracket -Den gömda koden av Johan Wendt, Tor Moström och Peter BergtingDetta är något så ovanligt som en serieroman och faktabok på en gång! Genom att läsa denna har man chans att lära sig om programmering medan man lär känna Curly Bracket och hennes kamp i en dystopisk framtid som med datorer och koder är styrt av företaget Corpuratus. 

Curly Bracket ska precis göra slutproven för att kunna jobba med sitt drömjobb: som kodare på Corpuratus. Klarar man inte proven så får man inte heller bli kodare så hon måste vinna utmaningarna som ges henne. Tyvärr är det någon som saboterar och inte vill hon ska klara det…Tillsammans med en annan elev, Pascal, måste Curly göra sitt bästa för att överleva i en värld styrd av Corpuratus och inför varje utmaning använder hon sitt datalogiska tänkande för att lösa uppgifterna. Läsaren lär sig då samtidigt principerna för detta tänkande och förbereds till att själv börja koda olika programspråk. I slutet av boken finns en förklarande faktadel som man kan bläddra bak till för att se hur Curly har tänkt!

bokens hemsida har författarna skrivit att "Vi vill ge barn möjligheten att få de kunskaper de behöver i en digitaliserad nutid och framtid"och precis som man tar upp i bokens faktadel är det viktigare än någonsin att ha förståelse för programmeringens principer och att förstå strukturen bakom den teknik vi använder dagligen. I vissa länder som t.ex. England, Tyskland och Finland har man till och med ämnet programmering på schemat för det anses lika viktigt att kunna läsa, räkna och skriva! 

Kolla in en kort boktrailer på Curly Bracket:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar