torsdag 17 januari 2019

Bokattackerna är igång för denna termin!


Veckans bokattacker är…. (trumvirvel)…:
Åk 4 får i boken ”Milos flykt” av Åsa Storck träffa Milo som lever gömd med sin familj i Sverige efter att ha flytt hemlandet. Milo längtar efter att vara som andra barn, han drömmer om att springa ned till fotbollsplanen och delta. En dag smyger han sig ut och då lär han känna Elias! Går det att ha vänner när man måste gömma sig? En lättläst bok som ger läsaren en givande insikt i hur det kan vara att leva i ett land men inte kunna vara en del av det. Del två heter ”Stanna, Milo!” och tredje delen ”Du klarar det Milo!”. 

Åk 5 får boken ”Gruvan” av Sara Lövestam. 11-åriga Ellen är med familjen på Utö och trots sin storebrors försök att skrämma henne, om ”Utöskräcken”, sover Ellen en natt i det gamla skjulet på tomten. Trots alla ljud stannar hon kvar. Dagen efter undersöker hon skjulets väggar och hittar en gammal dagbok, skriven av 12-åriga Anton som levde för 170 år sedan på Utö. Sakta tyder hon skrivstilen och hans livsberättelse fångar henne totalt! Anton vill vidareutbilda sig men hans öde riskerar bli att jobba i gruvan som sin far. De orättvisor som fanns på den tiden mellan rika och fattiga, chockar Ellen och när hon i texten hittar ett mysterium kanske hon kan hjälpa Anton alla dessa år senare? 

Åk 6: Marie Hammar och Abbe Wahlquist har skrivit en härlig bok: ”Note to self: Rutiga byxor funkar inte här”. Ottilia, kallad Otto flyttar med mamma och storebror Viggo från Linköping till Lidingö men redan första dagen gör hon misstaget att klä sig i rutiga byxor, få tunghäfta och läraren skämmer ut henne totalt! Hon bloggar om sin vardag på ett kul, ironiskt sätt där överdrifterna och pinsamheterna blir minst sagt underhållande. Kan hon få klasskamraterna att se henne som hon är eller är hon dömd att missförstås? Tokkul bok om Otto som har en uppföljare: ”Vintersport går bort”.

Åk 7-9 får samma bok: Slutet av Mats Strandberg. Efter samtal med SO-lärare som just nu arbetar med klasserna kring religion och tro kom vi överens om att ta den från sjuorna och uppåt och ha den som en inledning till hans samtal. Boken inleds när mänskligheten nyss fått reda på att man missat att en kometen Foxworths framfart mot jorden med resultatet att den kommer totalförinta allt. Det är för sent att göra något. Vi får följa bokens karaktärer och hur de reagerar, agerar och väljer att spendera den sista tiden. Vem vill man vara med? Vad vill man göra, uppleva och säga den sista tiden? Hur fungerar samhället? Blir det kaos eller finns det en struktur kvar? Simon, en av huvudkaraktärerna, tvingas acceptera att han inte riktigt visste vem flickvännen Tilda är egentligen och kanske kan det faktiskt leda till något fint när han lär känna Lucinda? Denna boken dröjer sig kvar. Länge! Hur hade du själv reagerat om du visste att jorden hade 4 veckor kvar?





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar