onsdag 23 april 2014

Bokattackstitlar vecka 17

Onsdag kväll strax före sju av Mats Berggren.
Helt klart Berggrens bästa bok hittills! Vi får redan på första sidan läsa hur en femtonårig kille kommer att dö just en onsdag kväll strax före sju, sedan backas händelserna och läsaren får möta sex olika tonåringar och vad som händer dem emellan och fram till den hemska kvällen när en av dem dör. Ungdomarna har helt olika förutsättningar och familjeförhållanden men går i samma skola i förorten Alsta.

Vi får bland annat lära känna Rakel och Jamila som får fina betyg i allt och som båda drömmer om att få gå i gymnasiet. Jamila måste övertyga sina föräldrar om att få gå på gymnasiet först eftersom de tycker det är viktigast att bli bortgift. Rakel har det lättare men drar ett tungt lass hemma med sin otroligt bortskämde storebror Gabriel.

Nalins familj är mer integrerad i svenska samhället och hon bär inte slöja. Något hon bittert får känna på när en främmande man spottar henne i ansiktet och kallar henne hora.

Daniel och Ville har hamnat snett och rånar och gör inbrott nere i centrum. De vill få med sig Abdi men han vill inte längre begå brott utan går helhjärtat in för musiken och att skriva rap-låtar.

Författaren har skrivit en bok med trovärdig handling och språk. Det är en bok som berör och som passar alla läsare!


Hjärtlös av Petrus Dahlin
Oj så läskig. En bok för alla som gillar Ingelin Angerborns böcker men som tål att skrämmas lite mer.
Maia flyttar från Stockholm till New York, där de har bott tidigare. Hon är till och med född i lägenheten. Tanken är att hon ska börja skola i New York snart men hon väntar på en plats och medan föräldrarna har mer än fullt upp på jobbet är Maia ensam i den enorma lägenheten och hon gillar det inte! Hon har redan cellskräck och undviker hissen till sjunde våningen… Lägenheten består av en smal korridor och många små rum, så många att hon går vilse.
Föräldrarna köper en hamster till henne som sällskap men redan första morgonen har den rymt och hon letar överallt men hittar honom inte. Det finns ett rum som hon inte får gå in i, ett rum som är låst. Tänk om hamstern är därinne? Varför får hon inte gå in? Varför känns det som det strömmar ut värme ur detta rum, när resten av lägenheten är för kall? Hon hittar nycklarna och går in trots varningarna...
En mystisk, spännande bok om en mörk familjehemlighet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar