måndag 18 april 2011

Människan i rymden







I år är det 50 år sedan den första människan sköts upp i rymden. Den 12 april 1961 gjorde den sovjetiske kosmonauten Jurij Gagarin en kort rymdresa och fascinerade en hel värld.


Att det blev just stridspiloten Gagarin som fick göra den riskfyllda resan berodde på att han var ganska kort. Rymdkapseln var alldeles för liten för att någon längre person skulle kunna sitta bekvämt.


Resan gick bra, Gagarin fick resa runt och berätta om sin rymdresa och John F Kennedy bestämde att innan årtiondet var slut skulle amerikanarna landsätta människor på månen.



Några böcker om rymden



Darlah - 172 timmar på månen av Johan Harstad: En skrämmande berättelser om tre ungdomar som får följa med på en resa till månen.



Den otroliga månresan av David Donahue: Eftersom vissa påstår att första månresan var bluff bestämmer sig en rymdintresserad kille sig för att ta reda på hur det egentligen gick till.



George och universums hemlighet av Lucy & Stephen Hawking: En bok som i äventyrsform berättar om galaxer, svarta hål mm skriven av den berömda vetenskapsmannen Stephen Hawking och hans dotter Lucy.








P-O

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar