fredag 7 oktober 2011

Läsvänliga böcker

Då det är europeiska dyslexiveckan tänkte jag passa på att tipsa lite om några nya lättlästa böcker här i Killebibblan.

Anna Hellerstedt har skrivit boken Sanningar i solen som handlar om en vanlig 15-årig svensk tjej vars pappa gift sig med en kvinna från Ghana. När pappan och hans nya fru ska till Ghana på semester måste tjejen följa med. Kvar i Sverige finns hennes invandrarfientliga pojkvän som hon inte vågat berätta om resan för. På plats i Ghana är hon till en början tjurig och längtar förtvivlat efter sin svenske pojkvän men sakta sakta lär hon känna människorna i den lilla byn i Ghana och tiden i Afrika lär henne många nya sanningar.

Aldrig förlåt! är en ny lättläst bok av Mårten Melin. Lena är skitsur på sin lillebror Anton som övertagit hennes rum och hon terrar honom genom att förfölja honom dag och natt. Anton är givetvis rädd för sin storasyster men kan inte göra något för att få henne att sluta. Snart förstår man att detta inte handlar om ett vanligt syskonbråk utan att det går mycket djupare än så...

Selma Z - Om detta är paradiset vill jag gärna se helvetet är en bok med mycket färg och bilder som nästan påminner om ett seriealbum. Danska författararen Iben Harboe ligger bakom den här berättelsen som handlar om 14-åriga Selma som ska flytta, för vilken gång i ordningen minns hon inte, med sin mamma och hennes nye kille. Huset de köpt är ett riktigt kråkslott och Selma är inte precis nöjd med flytten. Men tack vare en stor portion humor och hennes självdistans så blir den här berättelsen väldigt rolig trots allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar