tisdag 25 oktober 2011

Rysare i Halloween

Snart är det Halloween så det är kanske läge för att läsa lite ruggiga historier. Här är några förslag:




Kyrkdjävulen av Mikael Niemi

Matti och hans klass är på studiebesök i traktens kyrka. I den finns en gammal djävulsstaty. Det är början till en skräckfylld tid för ungdomarna med övenaturliga inslag.







En natt på Daemon Hall av Andrew Nance

En berättelse som innehåller flera kortare skräckisar. Några ungdomar är inbjudna att tillbrinna en natt på en herrgård tillsammans med en skräckförfattare. Var och en får berätta en ryslig historia och under tiden försvinner en efter en.








Djävulens Märke av Magnus Nordin

En stökig klass i 9:an får en vikarie, Malin, eftersom den ordinarie läraren
blir sjukskriven. Något konstigt är det med Malin, eleverna börjar prestera bättre och eleverna får mycket större självförtroende. När klassen ska på utflykt upptäcker en elev att det är något mycket farligt och otäckt på gång.








Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist


Oskar är en mobbad pojke som en dag träffar på en mystisk tjej. Hon visar sig vara en vampyr som lever på blod från människor. De blir vänner och samtidigt som hon hjälper honom så får han en insyn i hennes obehagliga liv. Det är en klassisk skräckhistoria med moderna inslag.





Sedan finns det ju alltid Stephen King som är mest känd för ruggiga berättelser men också fina och tankeväckande historier. Några exempel där är Christine som handlar om en bil som är förhäxad, Carrie är boken om en flicka med övernaturliga krafter som gör att hom kan flytta saker med tanken och Jurtjyrkogården, en kyrkogård där det man begraver där vaknar till liv.
Slutligen ska jag bara säga att några av de här berättelserna är rätt otäcka så man får inte vara för lättskrämd och ha lätt för att drömma mardrömmar. Läsa en skräckis är något helt annat än att se på TV eller på film, man sitter ensam med berättelsen och det kan kanske bli lite mer skrämmande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar