måndag 25 mars 2013

Hur är det att vara på flykt?

Människor har i århundraden flytt från fattigdom, krig och förtryck. Många svenskar flydde till exempel under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet till Nordamerika eftersom det var fattigt i Sverige men också för att folk inte var fria.

Under andra världskriget flydde många på grund av kriget. Det var mest judar eftersom de riskerade att hamna i koncentrationsläger. En person som hjälpte många att fly var svensk, Raoul Wallenberg. Han jobbade i Ungern och hjälpte många människor att fly och överleva.

Under kriget i det som tidigare hette Jugoslavien flydde många och idag är det många som flyr från Syrien.

Hur är det då att vara på flykt och komma till ett helt nytt land? Det finns många vuxenböcker som handlar om det men inte så många för barn och ungdom. Det är svårt för oss som är födda i Sverige eller inte har någon släkting som har behövt fly att förstå hur det kan vara.

Christina Wahldén har skrivit flera böcker om ungdomar, mest flickor, som är utsatta på något vis, t.ex. våldtäkter, hedersvåld och hur det är att ha en pappa som sitter i fängelset. Hon fick för något år sedan i uppdrag av Röda Korset att skriva en bok om hur det är att vara kvinna i Kongo. Hon kom i kontakt med en flicka som hade flytt från Kongo till Sverige. Efter det skrev hon boken "I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig". Det är en tunn och ganska lättläst bok men mycket tankeväckande.


En annan bok är "Resan som började med ett slut" av Zulmir Becevic. Här handlar det om en kille i tonåren som tillsammans med familjen flyr från kriget i Bosnien till Sverige. Med en hel del humor skriver författaren om hur det är att leva på en flyktingförläggning och att försöka anpassa sig till den svenska livsstilen.


Till sist: Tänk om det hade varit omvänt, Sverige var ett farligt ställe och vi hade varit tvungna att fly. Den danska författaren Janne Teller (trots namnet är det en kvinna) har skrivit en bok som heter "Om det var krig i Norden". Det är en kort och lättläst berättelse. Boken är utformad som ett pass och hon försöker få oss att förstå hur det är att vara flykting. Mycket bra bok.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar