torsdag 28 april 2016

Vecka 17

Denna vecka har jag två starka och riktigt bra böcker på bokattackerna! De lägre åldrarna får Sara Kadefors nya bok Billie Avgång 9:42 till nya livet och de äldre klasserna får boken Jag var här av Gamle Forman.
I boken Billie Avgång 9.42 till det nya livet får vi möta tonåringen Billie som bor ensam med sin mamma. Eftersom mamman inte mår bra har hon svårt att ta hand om sin dotter och det blir beslutat att hon ska bo i fosterhem, i alla fall ett tag. När Billie kommer till den nya familjen så verkar de först vara en riktig kärnfamilj men efter bara någon dag tycker Billie det känns som om något är på tok. Mamman är strikt och ytlig, pappan lite väl käck och hur mår barnen Tea och Alvar egentligen? Allt verkar lite väl tillrättalagt... Varför går Alvar ut ensam till lillstugan varje kväll och varför står mamman och vattnar det där trädet varje dag istället för att umgås med sina barn? Billie ställer frågor och när det går upp för henne vad som hänt i familjen så inser hon att kanske är det hon som kan hjälpa familjen istället för att de ska bli hennes räddning?

När jag läste boken Jag var här av Gamle Forman blev jag berörd. Boken behandlar ett svårt ämne men som är viktigt att ta upp även i tonårslitteratur. I boken får vi nämligen följa Cody som blir fullständigt chockad och uppgiven när hennes bästa vän väljer att sluta sitt liv. Hur kan hon inte ha vetat att hennes allra närmaste vän Meg mådde så dåligt att hon inte längre ville leva? Megs föräldrar orkar inte packa ihop hennes rum på studentkorridoren utan det blir Cody som åker dit. Meg hade planerat hela sitt avslut i detalj och hade till och med städat undan i sitt rum men Cody hittar hennes dator och på den finns några krypterade filer som inte går att öppna. Cody lär känna en del av de som bodde i samma korridor och får hjälp att få en bild av hur Meg var de sista vekorna men hon får även hjälp att öppna de låste filerna. Då framgår det att Meg sina sista veckor hade vistats en hel del på ett internetforum där hon fått tips, tankar och till och med blivit triggad att ta steget mot att ta sitt liv. Det är dessutom speciellt en användare som haft återkommande samtal med Meg och hjälpt henne med förberedelserna. Cody tänker inte låta den personen komma undan utan tar upp jakten på vem hen kan vara för att ställa till svars! I allt detta tumult lär hon känna Ben McAllister som haft ett förhållande med Meg.

Vill du läsa mer om boken kan du kika här på denna bokblogg om ungdomsböcker. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar