onsdag 25 januari 2017

Nu pryder Killebäck i världen vår trapphall!

Då är vårt stora konstprojekt "Killebäck i världen" avslutat. Vi har nu efter en hel termins intensiva arbete en vacker väggmålning som pryder en vägg från golv till tak, över två våningar!

Arbetet inleddes med eleverna vid höstterminens början 2016. Under elevens val skulle vi under temat Integration skapa en gemensam väggmålning med de ca 50 elever som valt att delta i projektet. Projektet genomfördes med Ingela Björkquist Ekman och Anna Rynefors från Kulturskolan i Lund. Det första vi gjorde var att tillsammans med eleverna ha en halvdag då det brainstormades kring begreppet Integration. Hur tänker man kring integration? Svårigheter och möjligheter? Vad vet man om Integration? Eleverna arbetade i grupper fram bilder, symboler och ord som sedan samlades in. 

Därefter arbetade Ingela fram ett förslag utifrån elevernas idéer och nästa steg fick eleverna arbeta två heldagar med att skapa en skiss på sin bild på papper. I detta läge krävdes en diskussion med de elever som hade grannbilden! 

Artikel i Skånskan den 11/11- 16
Då denna bild var klar fick alla elevgrupperna en stor mdf-skiva och på den överförde de sin skiss till det större formatet. Med kolkritor skapade de nu grunden för den stora bild det skulle resultera i. Återigen var det viktigt att prata med de som målade bilderna bredvid. När eleverna sedan fick börja färglägga med akrylfärg blev det riktigt spännande! Härligt skapande kring borden när fler och fler bilder arbetades fram. En dag fick vi dessutom uppmärksamhet i Skånska Dagbladet, se artikel i fulltext här.
När dag två var slut hade vi kommit långt men var inte klara. Flera av grupperna fick därför sedan återkomma vid andra tider i december för att färdigställa. Och till slut, den 27 december så monterade en byggfirma upp alla skivorna och tillsammans bildade de en gigantisk väggmålning.

Den 20 januari var det sedan dags för invigning och vernissage med lite pompa och ståt. En utställning kring processen sattes upp med beskrivande texter och bilder som alla elever fick komma och kika på under dagen. Klockan 14.00 var det sedan officiellt vernissage och konstverket, de medverkande eleverna och personalen uppmärksammades lite extra av både Skånska dagbladet och Sydsvenskan! Läs Skånskans artikel HÄR och Sydsvenskan HÄR. 
Som bibliotekarie har det varit givande och extremt kul att få göra detta med er! Biblioteket blev ett härligt skapande rum och alla diskussioner med er elever kring integration, texter, ordval etc har gett mig mycket.  När jag nu kikar upp på den färgglada väggen är jag stolt över vad vi har åstadkommit.

Vad ska vi göra nu tycker du ;) ??
Från artikel i Skånskan 21/1-17
Artikel i Sydsvenskan 21/1-17

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar