torsdag 8 februari 2018

Vecka 6 bjuder på lite vardagshjältar, orättvisor och zombies!

Årskurs 4-6 fick tipset att läsa boken ”Rosas buss ”av Fabrizio Zileisom berättar den sanna historien om hur Rosa Parks 1955 en dag hade modet att gå emot de begränsande lagar som fanns för de färgade på den tiden. Hon vägrade resa sig från sitt säte på bussen för att en vit skulle ta plats och deltog på detta sätt till att reglerna ändrades till det bättre. På samma tema tipsade jag även om boken ”52 enkla sätt att bli en vardagshjälte” från förlaget Max Ström. I boken får man enkla tips på små aktioner som kan göra skillnad! Som t.ex. ”nästa gång du är på väg att tala illa om en person, hejda dig och säg något vänligt istället”! 

Årskurs 7 fick den starka, ständigt aktuella boken ”Den osynliga flickan” av Deborah Ellis där vi befinner oss i Afghanistan och med 11 åriga Parvana. Kriget har pågått länge och hennes familj kämpar i fattigdom. Pappan är den som försörjer familjen men då han en dag blir tagen till fånga av talibanerna så inser Parvana att hon måste göra något. Problemet är att som kvinna får hon inte vistas ute på gatorna utan manligt sällskap och inte heller arbeta. Men det finns ett sätt som innebär stor fara. Vad händer om hon låtsas att hon är kille?

Årskurs 8 Zombiedags! blir det med boken ”De vassa tändernas skog” av Carrie Ryan. Mary är uppvuxen i en isolerad by mitt ute i en skog. Byn är omringad av ett högt staket för att hålla de oheliga, zombiesarna ute och så har det varit sedan det utbrott man kallar återkomsten. Befolkningen minns inte längre vad som finns bortom skogen, men en sägen säger att det finns en smittad värld bortanför havet! När staketet en dag forceras och de oheliga väller in måste Mary fly och tillsammans med några vänner tar de sikte mot havet….

Årskurs 9 som just nu arbetar med Indien och har samtal kring identitet fick boken ”Jag har en drakfisk i magen” av Örjan Persson. Den ger läsaren ett myller av intryck och fakta om Indien. Erika är uppvuxen hos sin faster eftersom pappan inte finns längre och hennes hippie-mamma tidigt drog till Indien för att bo istället för att axla mammarollen. En dag knackar Sixten, Erikas morfar på dörren med förslaget att de tillsammans ska reda till Indien och leta upp mamma Christina som de inte hört från på flera år. Erika följer med. Inte bara blir det ett sökande på mamman men det visar sig även att Erika gör fin inre resa när hon tvingas ifrågasätta vem hon är i världen. Denna bok ger läsaren en nyanserad resa och bild av landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar