måndag 8 oktober 2018

Vecka 40-41

Eftersom alla klasser förra veckan hade orientering olika dagar så hann jag inte bokattacka alla. Därför tog jag hälften av klasserna förra veckan och resterande denna vecka! 


Åk 4 får boken ”Önskestjärnan” av Ingelin Angerborn. Här får vi möta Astrid som önskar så hårt att hon var någon annan att hennes önskan går i uppfyllelse. Men går det att önska tillbaka?


Åk 5 får boken ”Mästaren” av Alan Gibbons som handlar om Ali 12 år vars högsta önskan är att vinna över Chris i en boxningsmatch. Chris som är en riktig mobbare. Frågan är om Ali har det som krävs… Hans stora hjälte är Muhammad Ali, en av tidernas bästa boxare - kanske kan han lära av honom?


Åk 6 får boken ”I fiendens skugga” av Sure Purkiss som utspelar sig i Frankrike 1942 och andra världskrigets slut. En engelsk stridspilot blir nedskjuten och 17-åriga Sylvie gömmer honom i familjens lada. Han är dock svårt skadad och frågan är om han tillfrisknar och klarar sig utan att bli upptäckt?


Åk 7 får följa tonåringen Matthew i boken ”Hemlös” av Mary Arrigan när han rymmer hemifrån. Hemska hemförhållanden gör att Matthew hellre ger sig ut och bor på gatorna än stannar hemma. Fast på gatan finns det gott om faror och snabbt undrar man om han har kunskapen och listan att överleva hungern och kylan?


Åk 8 får boken ”En sekund i taget” av Sofia Nordin. Här kastas man in i handlingen när tonåringen Hedvig flyr hemifrån och lämnar efter sig sin familj som dött i den feber som större delen av befolkningen dött av. Vad har hänt? Är hon smittad? Hon flyr ut på landet och lyckas hitta en övergiven bondgård med kor och andra djur där hon kan leva. Frågan är bara om hon är ensam eller vad som händer när fler människor hittar gården?


Åk 9 får bekanta sig med ”Ingenting och allting” som handlar om Madeline som lider av en sjukdom som gör henne i princip allergiskt mot allt. Hon bor med sin mamma, som även är hennes läkare, i ett helt isolerat hus och Madeline får inte gå ut. Ska någon hälsa på måste de dekontamineras i en luftsluss. Hon är nöjd ändå, längtar inte efter något hon vet hon inte kan få. Ända tills Olle flyttar in i huset bredvid och hon börjar känna stora livsomvälvande känslor…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar