onsdag 5 december 2018

En jakt på julen, en magisk önskelista, tuffa tonårstankar och en man som står upp för jämställdhet!

Vecka 48-49 hade jag bokattacker fördelade i alla klasser på två veckor. Titlarna ni fick var:
”Jakten på julen” av Anna Helgesson och Mikhael Mikalides  fick årskurs fyra och  med sina 24 kapitel är detta en passande innan-jul-läsning! Vännerna Jossan, Sofia, Donya och Priya går i årskurs 6 och när de ska göra ett arbete kring vad julen är för dem så råkar de på ett äventyr över staden som leder till julen sanna mening. 
Årskurs 5 fick boken ”Noel och den magiska önskelistan” av Janina Kastevik där vi träffar på Noel, en ensam men klok kille som en dag hittar en lapp på bussen. När han vecklar upp den står det just ”Noels önskelista” på den. När han skriver önskningen ”en vän” på listan så knackar det på dörren…är det en lista där önskningarna går i uppfyllelse?

Årskurs 6 fick också tips på boken om Noel men även blandade tips på böcker med julpyssel och julmatsbak.

Årskurs 7 samt 8 fick den starka boken ”Tankar mellan sött och salt” av Marta Söderberg. Om Moa som har ångest inför att nu börja sjuan. Efter det där som hände på festen… Det där som får alla att hata henne och kalla henne tjallare. Första skoldagen kliver dock en ny tjej in i klassen som kallar sig Ana och som har ett rött armband som tydligen visar att hon medvetet svälter sig själv. Ana och Moa har alltså båda stora problem men kanske de tillsammans finner styrka att hjälpa varandra. Om de stora känslorna i tonåren, en påminnelse att mitt i det där svåra behöver man aldrig vara ensam, om man bara vågar anförtro sig åt någon!

Årskurs 9 får boken ”Ta det som en man” av Hampus Nessvold. En bok som borde vara obligatorisk läsning i högstadiet! Med humor och rakt-på-spiken-argument berättar Nessvold hur det var att växa upp i och försöka leva upp till den stereotypiska mansrollen när han så tydligt kände att han inte hörde hemma däri. Hur hans tonår var ett spel för sig själv och andra men hur han sedan fann trygghet i den han är! Författaren uppmanar med sin bok och berättelse till alla män att stå upp för jämnställdhet, allas lika värde och rättighet och gör det på ett minnesvärt sätt. Till boken finns ett sountrack jag kan rekommendera! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar