fredag 10 maj 2019

Nya rutiner och lite bokattacker...


Tyvärr är det ju så att P-O inte jobbar kvar på skolan och i biblioteket. Förutom att vi saknar honom väldigt av många anledningar så innebär det även en del förändringar för biblioteksverksamheten. Som det ser ut nu så kommer biblioteket t.ex vara stängt från ca 11.40 på måndagar då jag går till mina timmar på Sandby bibliotek. Behöver ni använda biblioteket får ni be en lärare om hjälp. Fram till sommarlovet kommer jag behöva prioritera vissa inplanerade saker och därför blir det antagligen så att jag får dela upp bokattackerna till så att klasserna får varannan vecka. Denna vecka kommer jag ut i åk 4-7 med bokattacker och nästa vecka ska 8-9 få attacker! 

Veckans bokattack till år 4-6 är den finstämda boken ”Systrarna av Silverdalen” av Pascale Vallin Johansson! Ylva-Li och hennes klass ska kika på solförmörkelsen men då ser hon en flicka i märkliga kläder som vinkar henne till sig. Plötsligt är flickan borta så hon går tillbaka till den gamla skolbyggnaden. Var är de andra och varför ser det annorlunda ut i alla salarna? Bänkarna är borta och det står sängar där? Hon börjar prata med Barbro, en flicka i en av sängarna och snart förstår hon att hon inte är kvar i sin tid, utan i 1945 på den tiden då skolhuset var ett flickhem! Vad vill flickan som kallar på henne och hur ska hon ta sig tillbaka till sin tid?! 

Årskurs 7 får bokattack på ” KYLA” av Therese Henriksson som är en läskigt verklighetstrogen bok om ett Sverige där allt plötsligt slutar fungera när strömmen försvinner. I Norrbotten där syskonen Theo, Sofia och Simon bor i sin lägenhet är det minus 30 grader ute och utan ström blir det en kamp för överlevnad! Barnens förädlar är utomlands så de får klara sig själv när ström, vatten och tillgång till matlagning försvinner. De kommer på att om de lyckas starta den gamla bilen och köra till stugan så finns där spis att elda i, kanske en batteridriven radio och mat? Sofias tankar är hos Elias, som hon i hemlighet varit tillsammans med ett tag och som är hennes brors bästa kompis. Var är han? Och vad händer om hon tar risken att ge sig ut och leta efter honom? Efter att ha läst denna bok inser man hur skört samhället kan bli då saker vi tar för givet plötsligt försvinner. Vem blir man när man måste kämpa för överlevnad? 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar