torsdag 15 december 2011

Julklappstips II

Lite fler julklappstips att önska eller ge bort! Dessa böcker är lämpliga från tonåren och uppåt.

Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, Cirkeln
Cirkeln är ett av årets mest hajpade boksläpp. Och det är en hajp som boken med rätta förtjänar, författarna har nått stor framgång med Cirkeln inte bara i Sverige. I det lilla samhället Engelsfors blir sex gymnasietjejer sammanförda en natt då månen lyser blodröd. Tjejerna får reda på att de är häxor och enligt en urgammal profetia De Utvalda, som tillsammans ska bekämpa en Ondska i en strid som kommer att utspela sig i Engelsfors. Utan varandra kommer ingen att överleva och tjejerna måste lära sig att samarbeta för att hantera sina krafter och för att stoppa Ondskan innan tiden rinner ut. Cirkeln är en riktig bladvändare och andra delen, Eld, planeras att vara ute i handeln i april 2012.

Ruta Sepetys, Strimmor av hopp
När man hör någon nämna andra världskriget går tankarna ofta till Tyskland, Hitler och Förintelsen. Men något som först på senare tid börjat uppmärksammas lite mer, är massdeportationen av civila i Baltikum till fångläger i Sibirien. Många återvände aldrig härifrån. Lina är femton år när hennes familj tvingas från sitt hem i Litauen och uppfösta på överfulla tågvagnar. Efter flera dagars tågresa släpps de av i ett fångläger i Sibirien. Tillvaron i fånglägret är hårt och tärande och varje dag blir en kamp för överlevnad. Strimmor av hopp är en mycket gripande och samtidigt upplysande historisk roman.

Ursula Poznanski, Erebos
På Nicks skola i London sprids ett piratkopierat datorspel. Det är mycket hemlighetsmakeri kring spelet och de som spelar och det är endast den som får en direkt personlig inbjudan som får lov att ta del av Erebos. Erebos har fått sitt namn efter grekisk mytologi där Erebos personifierar mörkret. Och nog är det en mörk värld som öppnar sig för de som börjar spela. Erebos är ett mycket smart interaktivt spel som inte bara kommunicerar med sina spelare, utan även får sina spelare att utföra uppdrag utanför spelets värld. Det är först när Nick får i uppdrag att förgifta sin lärare som han inser viken makt Erebos har fått över honom. Erebos är utan tvekan en av årets mest fängslande böcker!

David Levithan, En bit av mig fattas
Tre ungdomar, tre olika upplevelser, men samma stad och samma datum. Det är en helt vanlig tisdagsmorgon i New York 11 september 2001. Claire befinner sig i klassrummet några kvarter från World Trade Center när skolan nås av nyheten om att ett flygplan kraschat in i byggnaden. Peter skolkar från samma skola medan Jared lyckas sova sig igenom hela uppståndelsen hemma i Brooklyn. Efter terrordådet befinner sig en hel värld i chock. Tack vare olika omständigheter flätas de tre ungdomarnas liv och berättelser samman, och tack vare varandra kan de börja bearbeta vad de har upplevt och varit med om.

Jandy Nelson, Himlen börjar här
Det här är en bok för den sanna romantikern. 17-åriga Lennie håller på att förgås av sorg och saknad efter sin två år äldre syster Baileys plötsliga bortgång. Lennie drar efter systerns död sig undan från all närhet. Hon klarar inte av att rensa upp bland Baileys saker och hon klarar inte av att dela med sig av alla överväldigande känslor; sorgen, ilskan, saknaden. Istället skriver Lennie ner tankar, minnen, texter, dikter - allt tillägnat Bailey, på allt möjligt skrivbart och sprider dessa omkring sig. Men mitt i den förtvivlade sorgen möter hon för första gången den stora himlastormande passionerade kärleken. Hur är det möjligt att ens våga tänka på kärlek och förälskelse mitt i all bedrövelse? Än mindre uppleva det?

Suzanne Collins, Hungerspelen
Mitt stående boktips är Hungerspelen-trilogin, som är något av det mest spännande jag har läst. Någonsin! Har du ännu inte läst Hungerspelen så se till att göra det innan första boken har filmpremiär i mars 2012. Trailern till filmen kan du för övrigt se här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar