onsdag 14 december 2011

Julklappstips

Behöver du tips på julklappar att ge eller önska dig? Här tipsar jag om några av mina favoriter från året som gått. Böckerna passar från 9-12-års ålder eller uppåt.

Martin Widmark, Den dansande djävulen
Tyko Blom är en föräldralös pojke och precis som alla andra föräldralösa pojkar i gruvstaden, som den här historien utspelar sig i, så bor Tyko nere i gruvan flera hundra meter under marken. Pojkarna nere i gruvan kallas för grävlingar och deras uppgift är att bryta silver i de smala trånga gruvtunnlarna dagarna i ända. Det går nämligen åt mycket silver i den lilla gruvstaden för att bekosta Hertig Mazoos överdådiga fester. Hertig Mazoo är illa omtyckt och i folkmun går han under namnet Den dansande djävulen. En dag gör Tyko en upptäckt som gör det möjligt för honom att lämna gruvan och upptäckten blir en svindlande början på ett äventyr som för Tyko till en helt ny värld.

Den dansande djävulen är första boken i fantasytrilogin om Tyko Flores äventyr. Andra boken heter Fyrtornet i Son-Li och alldeles nyligen kom den avslutande delen Polyhymnias guld ut.

Lene Kaaberböl, Vildhäxa
12-åriga Clara Ask attackeras en morgon av en enormt stor och ilsken katt. Katten klöser Clara i ansiktet och när såret blir infekterat blir hon svårt sjuk. Claras mamma kontaktar sin syster, Isa, som hon egentligen sagt upp all kontakt med, för att be om hjälp. Isa bor långt ute i skogen i en liten stuga tillsammans med både vilda och tama djur. Clara får veta att Isa tillhör släktet Vildhäxor, ett släkte som lever i harmoni med naturen och som kan kommunicera med alla levande varelser. Isa misstänker att Clara också är en vildhäxa och åtar sig att träna upp Claras förmågor och egenskaper som vildhäxa. Men det är bråttom för Clara att lära sig behärska sina gåvor, för den fallna vildhäxan Kimera utmanar Clara att genomföra Eldprovet - ett prov som även de mest erfarna vildhäxorna fruktar!

Ingelin Angerborn, Rum 213
Elvira ska på sommarkollo och får dela rum med Bea och Meja. Ingen av tjejerna känner varandra sen innan men de kommer bra överens och skojar lite om att de ska bo i rum 213. Hoppas det inte betyder otur. Elvira som på vägen till kollot sett en bil med registreringsskylten RUM 213 vågar inte säga något. Det kan ju bara vara ett väldigt konstigt sammanträffande. Men snart börjar saker försvinna från tjejernas rum, fönster slår igen och flickorna får veta att det flera år tidigare skett en hemsk olycka i just deras rum. Rum 213 är en spännande och lite småkuslig historia med tydliga inslag av mystik och övernaturliga fenomen.

Mark Haddon, Boom!
När Jim får kännedom om att han riskerar att placeras i en specialskola för problembarn bestämmer sig Jim och bästisen Charlie för att gå till botten med det hela. De placerar en walkietalkie i lärarrummet för att höra om lärarna säger något om Jim, men istället hör de hur lärarna börjar prata med varandra på ett högst besynnerligt språk. Efter lite mer detektivarbete står det klart för Jim och Charlie att lärarna är utomjordningar! Upptäckten för dem båda till Skyttens elliptiska dvärggalax, flera tusen ljusår från vår egen planet. Och killarna måste se upp, för det är inte helt igenom fredliga utomjordingar de har att göra med. Boom! är en fartfylld historia med mycket humor.

Mårten Melin, Förvandlad
Måns vaknar en morgon och lägger märke till tre underliga saker. För det första är han inte hungrig som han brukar vara på morgonen. För det andra så har han munnen full av päls, ungefär som om han hade legat och tuggat på ett gosedjur hela natten. Och för det tredje så är han helt jordig under fötterna. När Måns berättar detta för sin mamma stelnar hon till och säger att han nog bara gått i sömnen. Men hon tycker aboslut att de måste komma till rätta med hans problem och som tur är finns det en internatskola som är specialiserade på just Måns problem. På skolan måste Måns följa ett antal regler. Alla elever blir inlåsta i sina rum efter att mörkret fallit. Rummen har stora järngaller framför fönsterna och alla elever på skolan måste bära ett silverkors om halsen. Men det märkligaste av allt är ändå att hans granne Felicia lyckas ta sig in i hans rum om nätterna, trots låsta dörrar! Vad är det för ställe som Måns har hamnat på och är det verkligen så här man botar sömngångare?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar