torsdag 3 januari 2013

Science fiction

Här på Killebäckskolans bibliotek har vi, för att det ska bli lättare att hitta, plockat ut vissa genrer, t.ex. deckare, sport, fantasy och skräck. Just fantasy och skräck är väldigt populära. En typ av böcker som är svåra att riktigt placera i ett speciellt fack är science fiction, förkortas sf. Vad är science fiction? Man förknippar det ofta med Star Wars, Jag Robot m.m, det vill säga att det handlar om framtiden. Det behöver det inte göra eftersom science betyder vetenskap och fiction är en påhittad berättelse. Ibland kan science fiction och skräck blandas som till exempel Alienfilmerna.

Hungerspelen är en känd serie böcker som man kalla för science fiction. En annan sf-bok är The Host (Genom dina ögon) av Stephenie Meyer. Den handlar om en framtid då utomjordingar har kommit till Jorden och befolkar planeten genom att låta sina själar ta över människokroppar. Det händer en tjej som heter Melanie. Nu blir det inte riktigt som det är tänkt och Melanie får två personligheter som strider med varandra. Det är en bok som är mycket annorlunda mot Twilight-serien, den som Meyer är mest känd för.


En annan sf-bok som är väldigt bra är Darlah-172 timmar på månen av den norska författaren Johan Harstad. 40 år efter den första månlandningen bestämmer sig NASA för att skicka folk till månen igen. För att få uppmärksamhet och därmed få pengar till det hela bestämmer man sig för att skicka dit tre ungdomar och att de ska väljas ut genom ett lotteri. En av vinnarna är den norska flickan Mia, de två andra är en kille från framkrike och den japanska flickan Midori. Under Mias resa till USA händer mystiska saker och när de är framme får de veta att de ska resa med en kopia av raketen från 1969. Väl uppe på månen inträffar mycket skrämmande saker.


George och universums hemlighet skulle man kanske också kunna kalla för science fiction. Den är skriven av Stephen Hawking tillsammans med sin dotter Lucy. Stephen Hawking är en vetenskapsman som tidigt i sitt liv fick veta att han led av ALS och att han inte skulle leva så länge. Hur gör man om man får ett sådant besked? Ger upp? Det gjorde inte han och därför lever han än idag, 70 år gammal, och är idag en av de smartaste i världen. Boken handlar om pojken Georg som har en gris som rymmer. På jakt efter grisen träffar han en flicka som heter Annie. Hennes pappa är vetenskapsman och har en mycket speciell dator som heter Kosmos. Med hjälp av datorn kan man ge sig ut på rymdresor. George, som är väldigt intresserad av rymden får resa och se planeter, asteroider m.m. Resan är inte helt ofarlig för det finns en onda människor som vill åt Kosmos och skyr inga medel för att göra det.


Det var några sf-romaner som är skrivna för barn och ungdomar. Sedan finns det ju en del skrivna för vuxna men som ändå kan fungera bra att läsa trots att man inte är vuxen. En sådan är Douglas Adams böcker "Liftarens guide till galaxen". Det är en serie komiska böcker där den första heter "Liftarens guide till galaxen".

En annan är Jules Vernes bok "Från jorden till månen". Jules Verne levde på 1800-talet och brukar kallas för den första sf-författaren. Det som är speciellt roligt med den boken är att han kunde berätta om sådant som kom att hända 100 år senare när man gjorde riktiga månresor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar