fredag 4 januari 2013

Skandinaviska sagoväsen i USA.

Förr i tiden ville man förklara saker som att skörden gick fel, boskap dog och att barn kunde vara ovanligt bråkiga med sådant som troll och bortbytingar. Många olika konstiga figurer hittades på för att man skulle kunna förstå olika händelser i naturen.

Amanda Hocking är en ung kvinna från Minnesota i USA som länge har skrivit berättelser och försökt att få dem utgivna. Hon fick hela tiden avslag på sina försök. När det inte gick så bestämde hon sig för att själv ge ut sin första bok på nätet och sälja den väldigt billigt. Det blev en jättesuccé och nu har hon inga problem  med att få ge ut sina böcker på vanliga bokförlag. Den första serien böcker var en vampyrhistoria och efter det har hon gett ut en serie som heter The Trylle trilogi och den har jag läst de första två böckerna av och tänkte berätta lite om.





När Wendy var 6 år beskyllde hennes mor henne för att vara ett monster som hade blivit utbytt mot moderns riktiga barn, en pojke. Mamman försöker döda henne men Wendys bror Matt räddar henne. Deras mamma hamnar på ett mentalsjukhus och barnen får flytta in i en värdfamilj.

När Wendy är 17 år börjar det hända konstiga saker. Hon har själv upptäckt att hon kan få andra att göra olika saker genom att med tanken befalla dem att göra det. En kille på skolan som heter Finn förföljer henne och en dag blir hon överfallen av några och då hjälper Finn henne att fly. De kommer så småningom till en stad som heter Förening. Det visar sig att hon är prinsessa i det här samhället och att hon har blivit bortbytt för att vara i säkerhet.

Det som är speciellt roligt med den här serien är att mycket är hämtat från den skandinaviska folktron, t.ex. bortbytingar, mänsklig som är beteckningen för det barn som byts ut mot Trylle-barnen, Ondarike, Markis osv. Det är en bok som handlar om att finna sig själv, det är romantik och om kampen mellan gott och ont.

Det finns en video på Youtube där Amanda Hocking förklarar hur de svenska orden ska uttalas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar