onsdag 12 november 2014

Bokattacker vecka 42


Ett hus utan speglar av Mårten Sandén
Henriettas familj har samlats i hennes gamla stora hus för att finnas vid hennes sida då hon är gammal och antagligen snart går bort. Det stora huset är som gjort för kurragömmalek med många rum och garderober och barnen som är där leker kurragömma för att tiden ska gå. Thomasine är elva år och tycker till en början det är ok att leka kurragämma med sina kusiner men sedan händer märkliga saker. Hon hittar ett rum där alla husets speglar förvaras och hon träffar en liten flicka där som verkar komma från en annan tid…

En härlig berättelse med mystik som också får en att fundera över livet.

438 dagar av Martin Schibbye och Johan Persson
Sommaren 2011 korsade två svenska journalister Marin Schibbye och Johan Persson i hemlighet gränsen mellan Somalia och Etiopien. De skulle undersöka hur utvinningen av olja i området drabbade befolkningen där i Ogadenregionen. De blev sedan beskjutna och tillfångatagna för terroristbrott, hamnade i fängelse och dömda till 11 års fängelse för terroristbrott.
Boken skildrar Johan och Martins dagliga kamp för överlevnad i Kalityfängelset där de bodde med andra fångar på ett kallt cementgolv bland dödliga sjukdomar utan tillgång till medicinsk hjälp. Detta är deras berättelse om 438 dagar av helvete. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar