onsdag 12 november 2014

Bokattacker vecka 45

Fjärilslejonet av Michael Morpurgo
Ännu en gång har Morpurgo skrivit en underbar bok med ett djur i handlingen. Kanske du har läst Kaspar, en kunglig katt eller War Horse?

Fjärilslejonet är lite kortare än Morpurgos andra titlar. Vi får följa Bertie som växer upp på den afrikanska slätten, bakom murar eftersom det är direkt farligt att vistas ute bland de vilda djuren som finns där. En dag ser han en vit lejonunge som han räddar undan hungriga hyenor. Bertie övertalar sina föräldrar att han ska få behålla det vita lejonet och de två blir oskiljaktliga! Dagen då hans föräldrar skickar honom till att gå på internatskola i England lovar han sitt lejon att de ska vara tillsammans snart igen. Problemet är bra att det vita lejonet blir såld till en cirkus och snart drar första världskriget igång. Ska Bertie få återse sitt vita lejon?

Tretton skäl varför av Jay Asher
När Clay Jensen en dag kommer hem från skolan hittar han en låda utanför sin dörr, adresserad till honom. I den finns ett brev och kassettband från Hannah Baker som några veckor tidigare tagit sitt liv.  Clay gillade Hannah så när hon berättar på de inspelade banden att det finns tretton personer som på något sätt har att göra med hennes död, och att han är en av dem, blir han chockad! 

Hannah berättar att det finns regler kring banden: han och de andra som finns med på listan måste lyssna på alla banden för hon berättar inte var någonstans var och en nämns. Efteråt måste banden skickas vidare till nästa person på listan annars har hon ordnat så de blir offentliga så att alla kan ta del av dem. Varje sida av ett kassetband handlar om en person, en person som är en av anledningarna till självmordet. Clay fortsätter lyssna även om han vet att turen snart kommer till honom. Snart kommer Hannah berätta vilken roll han spelade i historien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar