torsdag 28 september 2017

Från sluskigheter, skräck och sorg till invecklade lögner…

Denna vecka har jag haft ganska olika böcker i de olika årskurserna! I åk 4-6 tipsade jag om Roald Dahls klassiker Herr och fru slusk som drar det där med att göra pranks alldeles för långt… Och som vanligt i Dahls böcker skrattar man högt när man läser denna!

Till årskurs 7 kom jag med boken Inte bara tennis av Peter Barlach som gjorde starkt intryck på mig. 11-åriga John är en vanlig tonåring som går i skola, hänger med kompisar och spelar tennis. En dag när han nyss kommit till en kompis ringer pappan och kräver att han ska komma hem igen. John förstår inte varför men med en klump i magen springer han hem. Bara för att få reda på att mamma och mormor varit med i en olycka. Mormor ligger svårt skadad. Och mamma dog. Det är tuff läsning men även en fin sådan. Här finns nämligen utrymme för alla tankar efteråt: När är det ok att skratta igen, vad kan man som kompis säga och vilka minnen kommer fram av mamman och vilka frågor ställs? Läsren får följa med på den skakiga men även hoppfulla tillvaron som John nu lever i och boken finns kvar i läsaren länge.
Årskurs 8 fick den ganska läskiga men lättlästa boken boken Stupet av Nigel Hinton. Bröderna Dillon och Robbie bor med sin mamma och hennes nya kille eftersom pappan har besöksförbud då han tidigare var våldsam mot familjen. Men en dag när pojkarna är ensamma hemma ringer det på dörren… och det är pappa, som säger att han ska ta dem på en campingtur och att mamma sagt det är ok. Rädda men även lite förhoppningsfulla följer pojkarna med honom. Problemet är att ingen vet var de sedan är och när pappans våldsamma sida kommer fram blir det farligt. 
Boken En av oss ljuger Karen M. McManus känns som en amerikansk high-school-film med ganska klassiska roller: Bronwyn -plugghästen som vill in på bästa skolan, Cooper -basebollkillen som lägger allt på sporten, Addy - den snygga poppistjejen, Nate -skolans badboy och Simon - rebellen som dessutom driver skvallerappen About That, något som gör att många avskyr honom eftersom han skriver avslöjande fakta om elever på skolan. En dag träffas alla dessa i kvarsittning och det är här bokens handling drar igång: Simon dricker vatten ur en mugg men får en allergisk chock och hans liv går inte att rädda. Polisen upptäcker att någon hällt nötolja i muggen och plötsligt hamnar de alla i en mordutredning. Kapitlen varvas med att de fyra eleverna som är kvar är berättarröster men alla nekar till mordet. Frågan är - vem av dem ljuger? Spännande med en rejäl twist på slutet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar